Η χρήση του αστεροσκοπείου περιλάμβανε αστρονομικές παρατηρήσεις και παρακολούθησης των κινήσεων του Ήλιου και των άστρων.
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αστεροσκοπείο που χρονολογείται τον 6ο αιώνα π.Χ. στην επαρχία Καφρ αλ-Σέιχ της βόρειας Αιγύπτου, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
Η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, που εργάζεται στο ναό του Μπούτο στην περιοχή Τελλ αλ-Φαραγίν της επαρχίας Καφρ αλ-Σέιχ, ανακάλυψε το πρώτο και μεγαλύτερο αστρονομικό παρατηρητήριο του 6ου αιώνα π.Χ.
Σημειώνεται ότι το αστεροσκοπείο ήταν χτισμένο από πλίνθους και χρησιμοποιούνταν για αστρονομικές παρατηρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των κινήσεων του Ήλιου και των άστρων.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Μοχάμμεντ Ισμαήλ Χάλεντ, η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τις ικανότητες των αρχαίων Αιγυπτίων στην αστρονομία και τον προσδιορισμό του ηλιακού ημερολογίου.
Ο επικεφαλής του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, Αϊμάν Ασμάουι, δήλωσε ότι η έκταση του αστεροσκοπείου που ανακαλύφθηκε είναι περίπου 850 τετραγωνικά μέτρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η αρχαιολογική αποστολή βρήκε επίσης ένα ηλιακό ρολόι από πέτρα, περίπου δέκα δωμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν πύργος, και μια μεγάλη αίθουσα κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο αστεροσκοπείο. στο χώρο βρέθηκαν ένα άγαλμα ιερέα από τη δυναστεία XXVI από γκρίζο γρανίτη, πολλά όργανα μέτρησης, πήλινα προϊόντα και κεραμικά που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή και σε θρησκευτικές τελετές.
Νωρίτερα, το υπουργείο ανέφερε ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα νεκροταφείο της ρωμαϊκής περιόδου κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην επαρχία Matruh στη βορειοδυτική Αίγυπτο.
Εικόνα που δημοσίευσε το Υπουργείο