Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΟΣΕΥΠΕ: Βαφτίζουν «Εταίρους & Μετόχους» εργαζόμενους για να αποφύγουν την κάρτα εργασίας

Δελτίο Τύπου

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο καταγγέλλει μια πρακτική που αφορά τη «βάπτιση» των εργαζομένων ως μετόχων επιχειρήσεων, με μοναδικό σκοπό την αποφυγή των νόμιμων εργοδοτικών υποχρεώσεων. Αυτή η τακτική όχι μόνο καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και υπονομεύει το κοινωνικό σύστημα και τη δικαιοσύνη.

Οι καταγγελίες είναι πολλές και είναι από όλη τη χώρα. Εργαζόμενες και εργαζόμενοι μας καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους πιέζουν να λάβουν εικονικά ποσοστό άνω του 0,5% της επιχείρησης, προκειμένου να μην δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Με το τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι «βαπτίζονται» μέτοχοι-εταίροι και ο εργοδότης απαλλάσσεται της υποχρέωσης τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία στην ανακοίνωση της μεταξύ άλλων αναφέρει.

“Στο Μέρος Β, παρ. Α.α. της υπ’ αρίθμ. 90972/2021 Υπουργικής Απόφασης (του κ. Χατζηδάκη), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 113169/27-12-2023 (του κ. Γεωργιάδη) και την 24595/28-3-2024 (της κ. Μιχαηλίδου) και επικαιροποιήθηκε με την 37271/21-06-2024 ερμηνευτική εγκύκλιο (της κ. Στρατινάκη), απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχείρηση που απασχολεί πρόσωπα που: «είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη».

Έτσι οι επιχειρήσεις, πατώντας επάνω στις «κερκόπορτες» που η Κυβέρνηση έχει ανοίξει σε εκείνους τους εργοδότες που κατηγοριοποιούνται στο σκέλος της «ανήθικης επιχειρηματικότητας», εικονικά παραχωρούν ένα ποσοστό γύρω στο 1% στον εργαζόμενο, τον οποίο «βαπτίζουν» ως μέτοχο ή εταίρο, στη συνέχεια τον ασφαλίζουν ως μη μισθωτό στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ) και …«ούτε γάτα ούτε ζημιά». Μόνη υποχρέωση του εργοδότη είναι: «η δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της κτήσης ιδιότητας».

Οι εργοδότες που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους προσπαθούν να αποφύγουν την τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι δεν καταγράφονται καν ως εργαζόμενοι, χάνουν την πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα όπως η σωστή ασφάλιση, οι συντάξεις και η προστασία από την ανεργία.

Εκτός από τις απειλές για απόλυση, το βασικό «ψευδοεπιχείρημα» για να πειστούν οι εργαζόμενοι να σιωπήσουν σε μια τέτοια δυσμενή μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση, είναι ότι: «δεν θα φαίνεστε εργαζόμενοι και έτσι θα μπορείτε να παίρνετε επιδόματα ανεργίας, κοινωνικά επιδόματα κ.λ.π).

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους στο βωμό του κέρδους. Η κοινωνία μας πρέπει να βασίζεται σε αρχές δικαιοσύνης, σεβασμού και ισότητας, και αυτές οι αρχές καταπατώνται όταν επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μη σιωπούν και να μας καταγγέλλουν αυτές τις πρακτικές.

Καλούμε επίσης την Υπουργείο Εργασίας κ. Νίκη Κεραμέως να λάβει άμεσα μέτρα, να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και την επιβεβλημένη τροποποίηση αυτού του γονατογραφήματος που ονομάζουν «Εφαρμογή Συστήματος Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας».

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των εργαζομένων έχουν καθήκον να υποστηρίξουν όλες και όλους τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους σε αυτή τη μάχη για δικαιοσύνη.

Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια κοινωνία όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύονται και οι εργοδότες λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Μόνο έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλες και όλους.”

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael