Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΦΠΑ στον καφέ : 24% καθιστός, 13% όρθιος

Η επαναφορά του καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), αναμένεται να φέρει αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες

Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% επανέρχεται από σήμερα Δευτέρα (1/7) ο σερβιριζόμενος καφές και τα μη αλκοολούχα ποτά (κακάο, τσάι, χυμοί κ.λπ.). Ο φόρος σε αυτά τα ροφήματα μονιμοποιείται στο 13% μόνο όταν πρόκειται για παράδοση στο χέρι (take away και delivery).  

Η επαναφορά του καφέ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ (24%), σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανατιμήσεις στην πρώτη ύλη, αναμένεται να φέρει αυξήσεις έως και 15% στον καφέ που σερβίρεται στα καφενεία και τις καφετέριες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως το Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50% συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πλέον στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά να αποφασίσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (οδηγεί σε πρόσθετη αύξηση 0,11%) θα επηρεάσει την λιανική τιμή ή αν θα την απορροφήσει.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσουν οι δύο διαφορετικοί ΦΠΑ για τον καφέ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις με τη νέα αύξηση 15% στην τιμή του καφέ ο φρέντο εσπρέσο στην καφετέρια θα πωλείται στα 4 με 4,10 ευρώ από 3,5 ευρώ, ενώ η τιμή του φρέντο καπουτσίνο θα ανέβει στα 4,50 – 4,60 ευρώ από 4 ευρώ 1 Ιουλίου 2024.

 

ΠΗΓΗ

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael