Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Πόσο νερό πρέπει να πίνω την ημέρα

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου τέσσερα έως έξι ποτήρια νερό την ημέρα. Αλλα αυτός ο γενικός κανόνας χρειάζεται φυσικά εξειδίκευση

Ο ημερήσιος κανόνας των τεσσάρων έως έξι ποτηριών νερού αφορά γενικά υγιείς ανθρώπους, ενώ η ποσότητα αυτή διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το πόσο νερό προσλαμβάνει κανείς από άλλα ροφήματα ή/και τροφές.

Την ίδια στιγμή ορισμένες καταστάσεις υγείας, κάποια φάρμακα, το επίπεδο δραστηριότητας αλλά κι η θερμοκρασία περιβάλλοντος επηρεάζουν σημαντικά τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό.

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς δεν πίνουμε αρκετό νερό, ενώ αρκετοί δεν γνωρίζουμε καν τον εξαιρετικά σημαντικό του ρόλο σε μια σειρά διεργασιών.

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing της διάσημης ιατρικής σχολής, το νερό μεταξύ άλλων βοηθά: 

  • τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στα κύτταρά μας
  • την απομάκρυνση βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη μας
  • την πέψη και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας
  • την ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης
  • τις αρθρώσεις ενώ προστατεύει και τους ιστούς
  • τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και
  • τη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών (νάτριο).

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο νερό χρειάζεστε

Για τα υγιή άτομα, ο μέσος όρος ημερήσιας κατανάλωσης νερού για τους άνδρες είναι περίπου 3,7 λίτρα και για τις γυναίκες περίπου 2,7 λίτρα. 

ΑΛΛΑ η ποσότητα αυτή θα πρέπει να αναπροσαρμόζεται σε συνάρτηση με μια σειρά παραγόντως όπως:

Επίπεδο δραστηριότητας: Εάν χάνετε νερό μέσω του ιδρώτα επειδή γυμνάζεστε, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη νερού. Τα άτομα που συμμετέχουν σε μεγάλες περιόδους σωματικής δραστηριότητας, όπως οι μαραθώνιοι, συχνά πρέπει να αντικαθιστούν τόσο τις απώλειες νερού όσο και τις απώλειες νατρίου.

Εξωτερικές θερμοκρασίες: Θα πρέπει να προσαρμόζετε την ποσότητα νερού που προσλαμβάνεται όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. 

Γενική υγεία και φάρμακα: Είναι πιθανό να προσλαμβάνετε υπερβολική ποσότητα νερού εάν έχετε ορισμένες παθήσεις της υγείας σας, όπως θυρεοειδοπάθεια ή προβλήματα με τα νεφρά, το συκώτι ή την καρδιά, ή εάν παίρνετε φάρμακα που προκαλούν κατακράτση, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), τα οπιούχα παυσίπονα και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

Ηλικία: Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι δεν αισθάνονται τη δίψα όσο οι νεότεροι. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα εάν λαμβάνουν κάποιο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών, πχ. ένα διουρητικό.

 

dnews.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael