Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

ΕΟΠΥΥ: Κίνδυνος διακοπής σύμβασης με διαγνωστικά και γιατρούς εάν δεν εξυπηρετήσουν τους πολίτες

Η διάταξη του Υπουργείου Υγείας έρχεται ενώ είναι προ των πυλών πανελλαδική αποχή των εργαστηριακών γιατρών το διάστημα 22-26 Απριλίου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την Κυριακή

Διακοπή της σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προβλέπεται για τους παρόχους που αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και συζητείται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Συγκεκριμένα, διάταξη τροπολογίας προβλέπει την αυτοδίκαιη λύση συμβάσεων παρόχων υπηρεσιών με τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρεται, οι πάροχοι θα αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

Με τη ρύθμιση αυτή, προστατεύονται οι πολίτες από τυχόν άρνηση των παρόχων υγείας, όπως για παράδειγμα από διαγνωστικά εργαστήρια, να τους εξυπηρετήσουν. Η διάταξη έρχεται ενώ είναι υπό συζήτηση η αποχή από τα καθήκοντά τους των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών το διάστημα 22 με 26 Απριλίου. Η τελική απόφαση για την αποχή πρόκειται να οριστικοποιηθεί την Κυριακή το βράδυ.

Βασική αιτία διαμαρτυρίας των εργαστηριακών γιατρών είναι το δυσθεώρητο (clawback). Για πολλά εργαστήρια και πολυϊατρεία τίθεται πλέον θέμα βιωσιμότητας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους. Προκειμένου να δοθεί μια ανάσα σε διαγνωστικά εργαστήρια και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, το Υπουργείο Υγείας, με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο θεσμοθετεί επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών ένα ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών εξετάσεων.

 

ygeiamou.gr


 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael