Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Υποδοχή της Αγίας Εικόνας της Παναγίας Ελεούσας (φωτο-βίντεο)

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 Α΄ Κυριακή των Νηστειών – Κυριακή της Ορθοδοξίας, το απόγευμα, όπως συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια, οι πιστοί της Ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, μετέφεραν την αγία εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου. 


Την Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας, οι πιστοί την μετέφεραν στα χέρια πεζοί, μέχρι την είσοδο της πόλεως, διανύοντας περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι. 


Εκεί τους περίμεναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιασανίου και Σιατίστης κ. κ. Αθανάσιος μαζί με Ιερείς της Μητροπόλεως αλλά και πλήθος πιστών.

Η Αγία Εικόνα της Παναγίας, εν πομπή και με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Σιάτιστας, την μετέφεραν μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Εκεί, αφού την τοποθέτησαν στο κέντρο του Ναού, ξεκίνησε ο πανηγυρικός Εσπερινός επί της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Μουρτζανός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Η Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας ΜΕΤΑ την συντήρηση.

 Η Αγία Εικόνα της Παναγίας Ελεούσας ΠΡΙΝ την συντήρηση.

Το πρωτότυπο της θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου, προστάτιδας της Ιεράς Μονής, που αγιογραφείται ως Βρεφοκρατούσα, χρονολογείται από το 1603 και βρίσκεται στο τέμπλο του Καθολικού.
Ο λαός της Σιάτιστας και όλης της περιοχής είναι πνευματικά δεμένος με το μοναστήρι και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Σύμφωνα με την παράδοση του τόπου, το σέμνωμα αυτό της Ιεράς Μονής, κάθε χρόνο την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αφήνει το μόνιμο τόπο διαμονής του, μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων, για να σκορπίσει την ευλογία του και στην Ενορία του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.

Από την επομένη της υποδοχής, οι Ιερείς της Ενορίας μεταφέρουν την Ιερή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας από σπίτι σε σπίτι καθημερινά για να ευλογήσει τους πιστούς. Μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου θα έχουν ευλογηθεί όλα τα σπίτια των Ενοριτών.

  Ο μακαριστός π. Βασίλειος με τον νεωκόρο Νεκτάριο και πιστή της ενορίας Αγίου Νικολάου Σιάτιστας

Το θρησκευτικό αυτό έθιμο, της επισκέψεως της Αγίας Εικόνας στα σπίτια των πιστών, είναι παμπάλαιο και κανείς δεν θυμάται από πότε έχει ξεκινήσει. Οι χριστιανοί περιμένουν με αγωνία πότε θα τους επισκεφθεί, και την υποδέχονται με λαχτάρα και πόθο, για να τους αγιάσει, να ευλογηθεί το σπίτι τους, να την ευχαριστήσουν και να της εναποθέσουν τα προβλήματά τους.

Η μεγάλη ευλάβεια στην Αγία αυτή Εικόνα οφείλεται στην ανεξάντλητη χάρη που φανερά ή μυστικά, ο πιστός λαός αποκομίζει. Για το λόγο αυτό συνεχίζει να τηρεί τα θρησκευτικά του έθιμα, με μεγάλη αφοσίωση.

Δείτε το βίντεο του Siatista-InfoTop Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael