Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Τελικά, πόσους καφέδες πρέπει να πίνουμε την ημέρα;


Ο ειδικός Manuel Fernandez εξηγεί

Ο καφές είναι ένα από τα δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Παράγεται από τον καρπό των καφεόδεντρων, που στη συνέχεια αλέθεται και περνάει από επεξεργασία, προκειμένου να παραχθούν οι διάφορες ποικιλίες καφέ.

Ο καφές έχει ευεργετική δράση για τον οργανισμό, καθώς λειτουργεί αντιοξειδωτική και προκαλεί νοητική εξέγερση. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Manuel Fernandez, από το Παιδονευρολογικό Ινστιτούτο της Ανδαλουσίας, η επίδραση του διαφέρει από άτομο σε άτομο. 

«Εξαρτάται από το επίπεδο ρύθμισης των εκτελεστικών λειτουργιών. Οι λειτουργίες αυτές, εξηγεί, «είναι εκείνες του νευρικού μας συστήματος που μας επιτρέπουν να ρυθμίζουμε τις διαδικασίες αυτοελέγχου. Συγκεκριμένα, επηρεάζουν τον έλεγχο της προσοχής, των κινήσεων, των παρορμήσεων και των συναισθημάτων».

«Θεωρείται ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και, θεωρητικά, καλύτερες επιδόσεις σε διάφορους τομείς της ζωής, είναι εκείνοι που καταφέρνουν να αναπτύξουν καλύτερες εκτελεστικές λειτουργίες, ή με άλλα λόγια, εκείνοι των οποίων τα επίπεδα ντοπαμίνης και αδρεναλίνης είναι πιο ισορροπημένα», συμπληρώνει. 

Καθώς η καφεΐνη έχει «μιμητική» επίδραση σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, «σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις σωστές ποσότητες και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των γνωστικών και συνολικών επιδόσεών μας».

Πόσους καφέδες την ημέρα μπορούμε να πίνουμε;

Σύμφωνα με τον Manuel Fernandez,«η ελάχιστη ποσότητα θα ήταν περίπου 250cc καφέ, δηλαδή ένα μεγάλο φλιτζάνι, η μέγιστη ποσότητα θα ήταν 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα». Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα άγχους, τόσο πιο εύκολα ο καφές μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, όπως αίσθημα ταραχής, νευρικότητα, ταχυκαρδία, τρέμουλο ή προβλήματα συγκέντρωσης».

Δημιουργεί εξάρτηση;

Αν και η καφεΐνη θεωρείται ψυχοδιεγερτικό, είναι απίθανο να δημιουργήσει σε εξάρτηση, όπως τα ναρκωτικά. Αυτό που ισχύει είναι ότι «μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη βελτίωση της απόδοσης που παράγει η κατανάλωση καφεΐνης, οπότε αποφασίζουν να διατηρήσουν μια σταθερή πρόσληψη, χωρίς όμως να βιώνουν συμπτώματα στέρησης».

Να αφήσω το παιδί μου να αρχίσει να πίνει καφέ;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να αποφεύγεται η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους διεγερτικού ροφήματος, για περιλαμβάνει καφεΐνη «μέχρι την ηλικία των 12 ετών».

Επηρεάζει την κύηση;

Ο  Manuel Fernandez επισημαίνει ότι οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κύηση. «Η καθημερινή κατανάλωση μεταξύ 1 και 4 φλιτζανιών καφέ, σε υγιή άτομα, είναι επαρκής και μάλιστα ενδεδειγμένη από καθαρά βιολογική άποψη», αναφέρει η ειδικός και συμπληρώνει πως «Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η ποσότητα αλλά και ο χρόνος κατανάλωσης του καφέ, καθώς ένα μόνο φλιτζάνι καφέ δεν είναι πάντα αρκετό», λέει.

 

 ethnos.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael