Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Σαρακοστή: Πότε ξεκινά η νηστεία;


Την Καθαρά Δευτέρα που φέτος πέφτει στις 18 Μαρτίου, ξεκινά επίσημα η περίοδος της Σαρακοστής και της νηστείας.

Αρχής γεγομένης από τις 18 Μαρτίου, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται πνευματικά και σωματικά για το Πάσχα, τηρώντας τη νηστεία και τις επακόλουθες διατροφικές απαγορεύσεις που απορρέουν από αυτή. 

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να αποτοξινωθούμε από το κρέας και τα κορεσμένα («κακά») λιπαρά και να στραφούμε σε περισσότερο φυσικές πηγές, ευεργετώντας την υγεία, αλλά και τη σιλουέτα μας με τα οφέλη τους. Εφόσον γίνεται σωστά και συνετά, η νηστεία κάνει καλό στον οργανισμό μας, προάγει γενικά την υγεία και δεν ενέχει κινδύνους για τα υγιή άτομα. Αντίθετα, η λανθασμένη εφαρμογή της, π.χ. με υπερκατανάλωση σαρακοστιανών εδεσμάτων, μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, όπως αύξηση βάρους, σακχάρου, τριγλυκεριδίων, χοληστερόλης και ουρικού οξέος.

Οι κανόνες της νηστείας

Στη νηστεία επιτρέπονται  λαχανικάόσπριαπατάτεςζυμαρικάξηροί καρποίελιέςφρούτα και μέλι. Σε γενικές γραμμές απαγορεύονταικρέαςψάριγαλακτοκομικάλάδι και κρασί. Κατ’ εξαίρεση, τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός από το Μεγάλο Σάββατο, που είναι το μοναδικό Σάββατο του έτους στο οποίο απαγορεύονται λάδι και κρασί.

● Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων, 28 Απριλίου 2024 επιτρέπονται το ψάρι, το λάδι και το κρασί.

● Το Σάββατο του Λαζάρου 27 Απριλίου 2024 απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά, αλλά επιτρέπεται το λάδι και το κρασί.

● Την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2024 και  Τη Μεγάλη Εβδομάδα (29 Απριλίου έως 4 Μαίου), περιλαμβανομένου του Μεγάλου Σαββάτου, απαγορεύονται όλα τα παραπάνω.

 

dnews.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael