Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Μπλόκα στη Δυτ. Μακεδονία, 30.000 στρέμματα με ΑΠΕ αλλά δεν δίνουν ρεύμα σε αγρότες

Δύο μπλόκα με τρακτέρ έχουν στηθεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Βερμίου και από μεμονωμένους αγρότες της Δυτικής Μακεδονία στην Κοζάνη και στο Αμύνταιο.

Το πρώτο αγροτικό μπλόκο είναι στην είσοδο του Αμυνταίου από Πτολεμαϊδα και το δεύτερο στα Κοίλα έξω από την Κοζάνη (περιοχή Τεχνομπετόν).

Την Πέμπτη (1/2) έκαναν και μηχανοκίνητη πορεία μέσα στην Πτολεμαΐδα με περίπου 200 τρακτέρ.

Οι αγρότες στην περιοχή καλλιεργούν μήλα, κεράσια, ροδάκινα, σιτάρια, καλαμπόκια, πατάτες, κ.α. Εκτός από τα κοινά αιτήματα με τους άλλους αγρότες για το κόστος παραγωγής έχουν και ειδικά τοπικά προβλήματα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Βερμίου, «στην περιοχή Δυτικής Μακεδονίας εφαρμόζεται το πρόγραμμα «απολιγνιτοποίησης». Τοποθετούν φωτοβολταϊκά πάρκα οι μεγάλες εταιρείες σε περίπου 30.000 στρέμματα που θα δίνουν ενέργεια 70.000 MW.

Αυτές τις εκτάσεις η ΔΕΗ τις είχε πάρει από τους παραγωγούς με αναγκαστική απαλλοτρίωση για να φτιάξει τις υποδομές της και τα ορυχεία λιγνίτη. Ανέφερε ότι μετά θα τις επέστρεφε πίσω. Τώρα όμως η ΔΕΗ ιδιωτικοποιήθηκε δεν τις έδωσε στους πρώην ιδιοκτήτες αλλά τις δίνει για κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οι αγρότες ζητούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά για να μπορούν να έχουν δωρεάν ενέργεια για τις γεωτρήσεις τους. Αυτό δεν το δέχονται και μας βάζουν να κάνουμε φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Εμείς καταθέσαμε το συγκεκριμένο αίτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε χτες Πέμπτη (1/2). Κανονικά με τα πάρκα που έχει η περιοχή μας θα έπρεπε να είχαμε όχι μόνο οι αγρότες αλλά και οι επιχειρήσεις ακόμη και οι κάτοικοι δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή».

 

Παϊσιάδης Σταύρος

πηγή:agrotypos.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael