Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη

Αγρότες δηλώνουν ότι δεν τους ικανοποιούν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στη Θεσσαλονίκη, καθώς σήμερα θα πραγματοποιήσουν μεγάλο συλλαλητήριο έξω από τη ΔΕΘ, στο πλαίσιο της 30ης Agrotica. 

Αγρότες από τη Βόρεια, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να δώσουν το παρών στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:00. Περίπου 350 τρακτέρ βρίσκονται ήδη έξω από τη ΔΕΘ. 

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Όμως, αγρότες απαντούν πως αυτές οι κινήσεις δεν επαρκούν και ζητούν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό. 

Έτσι, μετά το συλλαλητήριο, οι αγρότες θα αποχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη αύριο για να επιστρέψουν στα μπλόκα τους και τη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις ώστε να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Αγρότες: Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης 

Την Παρασκευή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη αγροτών. 

Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και για το 2024, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «82 εκατομμύρια ακόμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Επιπλέον, ανακοίνωσε μέτρα για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, τα οποία εξειδίκευσαν λίγη ώρα αργότερα οι αρμόδιοι υπουργοί. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής: 

- Πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα, έπειτα από απόφαση της ΔΕΗ. Η έκπτωση θα ισχύσει από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών, αγροτικών καταναλώσεων).

- Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ και άλλους παρόχους, των τοπικών και γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και οι σχετικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα χρέη (76 εκατ. ευρώ) θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

- Η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις, ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους, της τάξεως τουλάχιστον του 30%, σε σχέση με τις σημερινές τιμές, για μία δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία, που θα διατίθενται, αποκλειστικά, στις κατηγορίες αυτές αγροτών, με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια -ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία- θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.

- Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει, άμεσα, νέο πρόγραμμα (αποκλειστικά για αγρότες), με τίτλο: «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα (από 3MW σε 6MW) ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος, διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών (από 10kW σε 50kW), με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο.


ΠΗΓΗ  lifo.gr  - (Φωτ.: EUROKINISSI)

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael