Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Κι όμως η μουσική στο αυτοκίνητο επιφέρει… πρόστιμο

Η αγαπημένη μας συνήθεια κρύβει… παγίδες

Το άκουσμα μουσικής εν ώρα οδήγησης αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια των οδηγών και σίγουρα τη δημοφιλέστερη με το που μπαίνουν στο αυτοκίνητο.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε ωστόσο, είναι πως ανάλογα με τον τρόπο και το μέσον που θα ακούσουμε την αγαπημένη μας playlist ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας μπορεί να μας επιβάλλει πρόστιμο.

Ο λόγος για την επιλογή ακουστικών, που είναι απαγορευτική για την ακρόαση μουσικής, ακόμη και εάν αυτά είναι ασύρματα. Τα συγκεκριμένα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη συνομιλία του οδηγού με κάποιο άλλο άτομο και τίποτα περισσότερο.

Τα ακουστικά πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τηλεφωνική συνομιλία.

Κι αυτό γιατί, ο οδηγός που φοράει ακουστικά και ακούει μουσική απομονώνεται πλήρως από το περιβάλλον του και αδυνατεί να λάβει τα ηχητικά σήματα που εκπέμπονται από τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Για παράδειγμα ο οδηγός ίσως δεν μπορέσει να ακούσει μία κόρνα, τη διέλευση ενός ασθενοφόρου, ή ακόμα και τον θόρυβο που παράγει μια μοτοσικλέτα η οποία προσεγγίζει μια διασταύρωση.

Ενδεικτική της απαγόρευσης είναι η παράγραφος 2 του Άρθρου 13 («Οδηγοί») όπου αναγράφεται το εξής: «(σ.σ. Ο οδηγός) απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση».

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις της ανωτέρω παραγράφου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και των στοιχείων κυκλοφορίας για 30 ημέρες, όπως αναφέρει το carandmotor.gr.

Τι ισχύει για τα δίκυκλα

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εν κινήσει χρήση ακουστικών που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, απαγορεύεται και στους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο, όπως τα ηλεκτρικά πατίνια (περ. στ’ της παραγράφου 1 στο Άρθρο 40 του ΚΟΚ).

Το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε 150 ευρώ και «συνοδεύεται» από αφαίρεση επιτόπου του διπλώματος οδήγησης για 60 ημέρες. Στα Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα) ισχύει μόνο το πρόστιμο μιας και δεν απαιτούν την κατοχή διπλώματος οδήγησης.

 

ot.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael