Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Kαταδιkαστικo ψήφισμα τoυ Eυρωκoιvοβουλίoυ για το κράτοs δικαίoυ στηv Eλλάδα

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Μ’ ένα Ψηφισμα, που εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομελεια του Ευρωοκοινοβουλίου με οριακή πλειοψηφία (330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές), εξέφρασε απλώς τις ανησυχίες του, για τις απειλές που δέχονται οι αξίες της ΕΕ στην Ελλάδα.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα.

Ελευθερία των ΜΜΕ

Όσον αφορά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του George Karaivaz τον Απρίλιο του 2021.

Καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (επίσης από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις του απορρήτου τους με λογισμικό υποκλοπής spyware και καταχρηστικές μηνύσεις –συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια των ολιγαρχών και τη διανομή κρατικών επιδοτήσεων.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την εργαλειοποίηση των «απειλών για την εθνική ασφάλεια» για να παρακολουθούν πολιτικούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών.

Σε απάντηση στο λεγόμενο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.

Ζητούν να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού.

Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και πολιτική πίεση, εκφοβισμό και παρενόχληση αξιωματούχων, που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Το Κοινοβούλιο επισημαίνει επίσης την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ελλιπή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, την εικαζόμενη διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής διείσδυσης από το οργανωμένο έγκλημα.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές απωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, καθώς και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα οι εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση κατά των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την καταστροφή του τρένου στα Τέμπη -η οποία προκάλεσε δεκάδες θανάτους τον Φεβρουάριο του 2023- και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα σε δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζητήθηκε από το Εισαγγελία της ΕΕ.

Πετάνε δε το «μπαλάκι» στην Κομισιόν από την οποία ζητούν να κάνει πλήρη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ βάσει του κανονισμού, για τις κοινές διατάξεις σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αφενός και σε σχέση με τη μη εφαρμογή αποφάσεων, από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, σύμφωνα με τον Κανονισμό Προϋποθέσεων για το Κράτος Δικαίου.

  

zougla.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael