Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Δορυφόρος θα πέσει στη Γη 30 χρόνια μετά την εκτόξευσή του

Ένας δορυφόρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), μεγέθους περίπου σαν έξι τίγρεις της Σιβηρίας, πρόκειται να πέσει στην ατμόσφαιρα της Γης πιθανότατα αύριο, σύμφωνα με τον ESA.

Ο εν λόγω δορυφόρος, ο ERS-2, έχει ύψος περίπου 38 πόδια και βρίσκεται σε τροχιά από το 1995. Αν και ο δορυφόρος είναι τεράστιος όσον αφορά τα λεγόμενα «διαστημικά σκουπίδια», αναμένεται να πέσει με ασφάλεια στη Γη χωρίς να προκαλέσει καμία βλάβη ή ζημιά.

Η ESA προβλέπει ότι θα επανέλθει στη Γη στις 21 Φεβρουαρίου με κομμάτια που πιθανόν να χτυπήσουν στην επιφάνεια.

Ο δορυφόρος ERS-2 εκτοξεύτηκε το 1995, τέσσερα χρόνια μετά τον «αδελφό» του δορυφόρο, ERS-1. Αυτοί οι δύο ήταν από τους πιο προηγμένους και εξελιγμένους δορυφόρους του είδους τους εκείνη την εποχή, καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν πληθώρα δεδομένων για τη Γη.

Χάρη σε αυτούς τους δορυφόρους, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν κρίσιμα δεδομένα για τον πλανήτη, επαληθεύοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, ήταν επίσης σε θέση να παρακολουθούν φυσικές καταστροφές, ανεξάρτητα από το πού συνέβαιναν στον πλανήτη μας.

«Κανένα από αυτά τα θραύσματα δεν θα περιέχει τοξικές ή ραδιενεργές ουσίες»
Κάποια θραύσματα θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη, δήλωσε η ESA, αλλά πιθανότατα θα πέσουν στον ωκεανό.

«Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την επανείσοδο του δορυφόρου είναι πολύ χαμηλοί», σύμφωνα με τις πληροφορίες της ESA για την επανείσοδο του ERS-2.

Ενώ αναφέρεται ότι «κανένα από αυτά τα θραύσματα δεν θα περιέχει τοξικές ή ραδιενεργές ουσίες».

Το πιο εξελιγμένο ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος

Το ERS-2 εκτοξεύτηκε το 1995, το οποίο εκείνη την εποχή, ήταν το πιο εξελιγμένο ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος παρατήρησης της Γης.

«Μας παρείχε νέες γνώσεις για τον πλανήτη μας, τη χημεία της ατμόσφαιράς μας, τη συμπεριφορά των ωκεανών μας και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον μας», δήλωσε ο Mirko Albani, επικεφαλής του διαστημικού προγράμματος Heritage της ESA.

Μετά από 16 χρόνια σε τροχιά, η ESA αποφάσισε να τερματίσει την αποστολή του και να «βγάλει» τον δορυφόρο από τη τροχιά του.

Αυτό περιελάμβανε την εξάντληση των εναπομεινάντων καυσίμων και τη μείωση του υψομέτρου του από 785 χιλιόμετρα (488 μίλια) σε 573 χιλιόμετρα (356 μίλια).

Αυτό μείωσε την πιθανότητα να συγκρουστεί με κάτι άλλο στο διάστημα και μείωσε το χρόνο παραμονής σε τροχιά μετά το τέλος της αποστολής από περισσότερα από 100 χρόνια σε λιγότερο από 15 χρόνια.

 

Με πληροφορίες από Skynews

ΠΗΓΗ


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael