Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Γιατί τo χιόνι κάνει τόσο καλό στην ψυχική μας υγεία

Δεκάδες είναι οι χιονισμένες περιοχές στην χώρα μας, με την επιστήμη να έχει μόνο καλά λόγια να λέει για το χιόνι.

Χωρίς καμία αμφιβολία και παρά το όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει μια πυκνή χιονόπτωση, το χιόνι προσφέρει δεκάδες καλά στην υγεία μας. Κυρίως στην ψυχική μας υγεία και ταυτόχρονα στην ευτυχία μας.

Τα μικρά παιδιά πλημμυρίζουν από χαρά, αλλα και εμείς οι μεγαλύτεροι όταν βλέπουμε να χιονίζει το πρώτο που κάνουμε είναι να χαμογελάμε και δεν βλέπουμε την ώρα να τρέξουμε, να περπατήσουμε και να παίξουμε στα χιονισμένα τοπία.

Οι θετικές επιπτώσεις του χιονιού

Το χιόνι, λοιπόν, έχει μερικά απίστευτα θετικά αποτελέσματα και μας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Ο ήχος της σιωπής. Οι πιθανότητες είναι ότι έχετε βιώσει την απίστευτη ησυχία όταν βγαίνετε σε ένα φρεσκοκαλυμμένο χιονισμένο τοπίο. Δεν είναι στη φαντασία μας. Στην πραγματικότητα, έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι μελέτησε τις ακουστικές ιδιότητες του χιονιού και διαπίστωσε ότι απορροφά έως και το 60% του ήχου - έτσι η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που προέρχεται από τα χιονισμένα περιβάλλοντα είναι πραγματική - οδηγώντας στην απόλυτη ησυχία.

Αλλά ακριβώς όπως μειώνουν τους θορύβους του φόντου, οι χιονισμένες μέρες μπορούν επίσης να ενισχύσουν τους ήχους της φύσης όπως το ράγισμα ενός δέντρου στο κοντινό δάσος ή το κελάηδισμα των πουλιών. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Sussex, όταν οι άνθρωποι ακούν ήχους της φύσης βιώνουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στα μέρη του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνα για ξεκούραση και χαλάρωση. Και αυτά είναι πιο έντονα για τους ανθρώπους που είναι πιο αγχωμένοι.

Η τόνωση της δραστηριότητας. Εκτός από τις ήρεμες επιρροές του, το χιόνι συνδέεται επίσης με την ευτυχία λόγω της δραστηριότητας που οδηγεί. Είναι αλήθεια ότι η άσκηση οδηγεί στην ευτυχία, αλλά τα αθλήματα στο χιόνι, ειδικότερα, έχουν θετικά αποτελέσματα. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yonsei διαπίστωσε ότι όταν οι άνθρωποι έκαναν snowboard ή σκι, ανέφεραν μεγαλύτερη ευχαρίστηση, δέσμευση και ικανοποίηση.


Η ζωντάνια του εξωτερικού χώρου. Η αναζήτηση ενός χιονισμένου περιβάλλοντος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ζωντανοί. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, όταν οι άνθρωποι περνούσαν περισσότερο χρόνο στη φύση ένιωθαν μεγαλύτερη ζωτικότητα και βελτιωμένη ανθεκτικότητα και σωματική υγεία. Ακόμη και 20 λεπτά την ημέρα στη φύση τους βοήθησαν να αισθάνονται πιο ενεργητικοί και πιο θετικοί.

Η ποικιλία των προορισμών. Η εύρεση χιονισμένων χώρων μπορεί επίσης να συμβάλει στην ευτυχία και την ψυχική σας υγεία, επειδή προσφέρει ποικιλία εμπειριών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη ποικιλία δραστηριοτήτων και εμπειριών, είχαν καλύτερη διάθεση και ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι.

Η φύση, λοιπόν, αναμφίβολα σχετίζεται με την ευτυχία και τη θετικότητά μας. Ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανέλυσαν για παράδειγμα 31.500 φωτογραφίες σε 185 χώρες, οι οποίες ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτές που αντικατοπτρίζουν τη φύση συσχετίστηκαν σημαντικά με τη χαρά. Επομένως, όλοι μας πρέπει να απολαμβάνουμε το χιόνι.

Επίσης το χιόνι απελευθερώνει τις αναστολές μας, όπως είπαμε και πιο πάνω. Πολλοί ενήλικες αναφέρουν ότι η χιονόπτωση είναι ένα από εκείνα τα γεγονότα που τους επιτρέπουν να παίζουν «σαν παιδιά» σε εξωτερικούς χώρους, μόνο και μόνο για να βγουν έξω και να διασκεδάσουν με μη συνειδητοποιημένο τρόπο. Και είναι αλήθεια, όλοι μας το έχουμε κάνει.

Το χιόνι μας δίνει μια συναισθηματική ώθηση. Το χιόνι μας προσφέρει επίσης ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα, μας επιτρέπει να παίξουμε και να απολαύσουμε τη στιγμή γιατί ξέρουμε ότι είναι προσωρινό.

Λίγη νοσταλγία μπορεί να μας κάνει πολύ καλό. Την ίδια στιγμή έρευνα ψυχολόγων από την Κίνα, πρότεινε ότι οι νοσταλγικές σκέψεις θυμίζουν στους ανθρώπους τους κοινωνικούς δεσμούς τους και το χιόνι μας προσφέρει μια πιο αισιόδοξη ματιά στη ζωή.

Ας παραμερίσουμε, λοιπόν, την μουρμούρα και ας απολαύσουμε όσο μπορούμε το δώρο της φύσης που δεν είναι άλλο από το χιόνι, πάντα με προσοχή, κατάλληλο ρουχισμό και χωρίς τραυματισμούς. 

 

Πηγή: healthstat.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael