Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Εστίαση: ΦΠΑ 13% και 24%, άλλη τιμή στο τραπέζι και άλλη «για το σπίτι»!

Χάος με την τιμολόγηση στην εστίαση με τους μειωμένους συντελεστές

Πονοκέφαλος στην εστίαση με ΦΠΑ 13% και 24%: Άλλη τιμή στο τραπέζι, άλλη στο take away

Εάν κάτσεις στο τραπέζι της καφετέριας, το ρόφημα έχει 24% ΦΠΑ, το take away 13%. Χάος με την τιμολόγηση στην εστίαση με τους μειωμένους συντελεστές.

Πόσο κοστίζει ο καφές στην εστίαση; Οι ιδιοκτήτες είναι σε αλαλούμ με την τιμολόγηση που προκύπτει με τους συντελεστές  ΦΠΑ στα ροφήματα. Και αυτό, γιατί η ΑΑΔΕ ορίζει ότι θα έχουν άλλο ΦΠΑ τα ποτά, αναψυκτικά, ροφήματα, όταν ο πελάτης κάθεται στο τραπέζι, και άλλο στο take away.

Η ΑΑΔΕ αναφέρει διακριτά ότι οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να έχουν διαφορετικές χρεώσεις στα παρακάτω είδη, ανάλογα με τον συντελεστή στον οποίο υπάγονται.

Πώς εφαρμόζονται οι δύο συντελεστές ΦΠΑ

Με πιο απλά λόγια, οι συντελεστές 13% και 24% εφαρμόζονται ως εξής:

  • Καφές και αφεψήματα (χαμομήλι, τσάι, κλπ): Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2024, χωρίς διαφορά για το αν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως (δηλαδή στο μαγαζί) ή παραδίδονται σε πακέτο με take away ή delivery.
  • Αναψυκτικά, χυμοί, ροφήματα: Αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, καθώς και χυμοί και άλλα ροφήματα έχουν ΦΠΑ 24%.
  • Take away και delivery: Εάν ο πελάτης παραγγείλει ποτό (πχ ένα κοκτέιλ, ή μια μπίρα) για παράδοση σε πακέτο θα έχει ΦΠΑ 24%. Για ο,τιδήποτε άλλο ο συντελεστής ΦΠΑ θα είναι στο 13%.

Η εγκύκλιος

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Επιπλέον, με την παράγραφο 2 του άρθρου 102 του ν. 5079/2023 ορίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από την 11η Δεκεμβρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 εφαρμόζεται το Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. περί υπαγωγής αγαθών και υπηρεσιών στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. σύμφωνα με την περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4690/2020 (Α’ 104).

Συνεπώς, έως 31.12.2023 στη διάθεση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4690/2020, ενώ, από 1.1.2024 και εφεξής στη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ (24%) με εξαίρεση τη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων στην διάθεση των οποίων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως την 30ή.6.2024.

Επισημαίνεται ότι από τα ανωτέρω προκύπτει ότι σε ότι αφορά στα αλκοολούχα και μη ποτά, χυμούς και ροφήματα, από 1.1.2024 οι επιτόπιες καταναλώσεις τους υπάγονται στον κανονικό συντελεστή Φ.Π.Α. 24%, όπως και οι παραδόσεις σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%. Ωστόσο, στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. 13% έως και την 30ή.6.2024, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή Φ.Π.Α. στον οποίο υπάγονται».

Τι ισχύει με τους υπόλοιπους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε χθες, 4 Ιανουαρίου, διευκρινίζει επίσης τα εξής:

  • Μεταφορές: Η μεταφορά με λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία, έχει μόνιμο συντελεστή ΦΠΑ 13%
  • Ταξί: Η μεταφορά έχει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024
  • Εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους: Μόνιμα στο 13%
  • Εισιτήρια σε κινηματογράφους: Μόνιμα στο 6%
  • Γυμναστήρια – σχολές χορού: Η παροχή υπηρεσιών υπάγεται μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

 

ΠΗΓΗ


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael