Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Συντελεστές ΦΠΑ: Μόνιμα στο 13% τα αναψυκτικά στο «ράφι»

Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΕΘΟ

Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% θα παραμείνουν τα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, αεριούχα νερά) τα οποια πωλούνται στο ράφι των καταστημάτων λιανικής. Η μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και για τα αναψυκτικά προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και δεν αφορά στα σερβιριζομενα αναψυκτικά, δηλαδή αυτά που καταναλώνονται στις υπηρεσίες εστίασης.

Ειδικότερα, με τη νέα τροπολογία, τροποποιείται το κεφ. Α' (ως προς τα αγαθά) του Παραρτήματος III του κώδικα ΦΠΑ, ώστε τα μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία (ΔΚ ΕΧ 2202) και τα αεριούχα νερά της ΔΚ 2201 (ΔΚ ΕΧ 2201) να υπάγονται μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%).

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός λόγος για να είναι προσωρινή η μείωση του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα μη αλκοολούχα ποτά».

Τι προβλέπει η διάταξη

Άρθρο 5

Μειωμένος συντελεστής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα μη αλκοολούχα ποτά - Αντικατάσταση παρ. 51 Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» Παραρτήματος III Κώδικα Φ.Π.Α. και μεταβατική διατήρηση συντελεστών Φ.Π.Α.

  1. Η παρ. 51 του Κεφαλαίου Α' «ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α' 248) αντικαθίσταται ως εξής:
    «51. Μη αλκοολούχα ποτά, χωρίς προσθήκη αλκοόλης σε οποιαδήποτε αναλογία (ΔΚ ΕΧ 2202). Αεριούχα νερά της Δ.Κ. 2201 (ΔΚ ΕΧ 2201).».
  2. Για το χρονικό διάστημα από την 11η Δεκεμβρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 εφαρμόζεται το Παράρτημα III του Κώδικα Φ.Π.Α., περί υπαγωγής αγαθών και υπηρεσιών στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις περ. α) και δ) της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 4690/2020 (Α' 104).».

Υπενθυμίζεται πως το φορολογικό νομοσχέδιο με τις λεπτομέρειες για τους μειωμένους συντελεστές ψηφίστηκε στην Βουλή μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ορίζοντας τη μονιμοποίηση του μέτρου για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες όπως τις μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τη διατήρηση του μέτρου για ένα ακόμα 6μηνο στον καφέ και τα ροφήματα στην εστίαση καθώς και στα κόμιστρα των ταξί.

 

η συνέχεια στο insider.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael