Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

https://i.imgur.com/teIkUvD.jpeg

Type Here to Get Search Results !

Λάζαρος Πάντος, ο θεσσαλονικιός ζωγράφος με καταγωγή από τη Σιάτιστα

Η οικογένεια Πάντου ήταν παλιά Σιατιστινη οικογένεια, απόγονοι του μητροπολίτη Σισανίου και Αρχιεπισκόπου Αχριδών Ζωσιμά, και συγγενείς, του ξακουστού προεστού της Σιάτιστας, του Γεωργίου Νιόπλιου. Απόγονος της οικογένειας Πάντου, είναι ο ζωγράφος Λάζαρος Πάντος.

Ο Λάζαρος Πάντος, ανιψιός της ευεργέτιδος Αλεξάνδρας Πάντου-Κουκουλίδου,  σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχννών (1976 – 1979) και στην Royal Academy of Fine Arts (1979 – 1981) του Λονδίνου. Μαθήτευσε επίσης κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη (1985 – 1986). Με εξαίρεση ένα σύντομο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις σπουδές του, που ασχολήθηκε με τον φωτογραφικό ρεαλισμό ασκεί μία ζωγραφική που αρχικά φέρει ευδιάκριτες τις επιρροές του Τσαρούχη, και στη συνέχεια αντλεί, υφολογικά και θεματικά στοιχεία από συγκεκριμένες περιόδους της ιστορίας της τέχνης. 

Από την αρχή της πορείας του ο Λάζαρος Πάντος άντλησε πρότυπα από τις αρχαιοελληνικές αξίες. Το έντονο ενδιαφέρον του για την αρχαιολογία, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και την Αισθητική ικανοποιήθηκε προσωρινά με την ενασχόληση με τη συντήρηση έργων τέχνης της ελληνορωμαϊκής κληρονομιάς, αλλά στράφηκε εντονότερα προς τα Φαγιούμ μέσω σχετικής εργασίας του στο Μουσείο του Καΐρου, όπου συνέγραψε και διδακτορικό για την ιστορία τους. 

Η περίοδος κοντά στον μεγάλο δάσκαλο Γιάννη Τσαρούχη ήταν πρωτεύουσας σημασίας, όχι μόνο λόγω της επιρροής που άσκησε ο Τσαρούχης στον Λάζαρο Πάντο, αλλά κυρίως επειδή αποτέλεσε μια γόνιμη περίοδο αφομοίωσης, σύνδεσης και μετάπλασης του γνωστικού υπόβαθρου που είχε αποκτηθεί όσο και των ερεθισμάτων που είχαν μείνει αναξιοποίητα μέχρι τότε. Ακολουθεί μία περίοδος πειραματισμού και έντονης ενασχόλησης με πολλά διαφορετικά είδη εικαστικών εφαρμογών: φωτογραφία, σκηνογραφία, διακόσμηση, κυρίως στην Αθήνα επί 12 χρόνια. 

Το 1992 ο Λάζαρος Πάντος επανακάμπτει οριστικά στην γενέτειρα του την Θεσσαλονίκη.  Έχει αποφασίσει ότι η ζωγραφική είναι ο δρόμος που τον εκφράζει.
Το καλοκαίρι του 2022 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΠΕΛΕΚΟΝ ο Λάζαρος επισκέφτηκε τη Σιάτιστα και εξέθεσε στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο  έργα του με θέμα: Το 1821 τότε και σήμερα, Μνήμες. Έκτοτε επισκέφτηκε και άλλες φορές την πόλη μας και συμμετείχε σε δράσεις μυώντας παιδιά των Δημοτικών Σχολείων στον κόσμο της ζωγραφικής τέχνης. 

Από τα τελευταία έργα του είναι η προσωπογραφία του ευεργέτη της Σιάτιστας Θεόδωρου Μανούση, έχοντας πρότυπο την πρώτη προσωπογραφία που είχε φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Διονύσης Τσόκος.

 


Kαλλιόπη Μπόντα-Ντουμανάκη για το Siatista-Info

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael