Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

«Άφαντοι» οι εργάτες γης από τη Δ. Μακεδονία στην Κρήτη - Μόλις 10 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή!

Μόλις 10 άτομα έχουν δηλώσει συμμετοχή για εποχική εργασία στην Κρήτη για τη συγκομισή του ελαιοκάρπου από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, αναφέρει το Cretalive.gr.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε μία μικρή αναζήτηση που έγινε από το Cretalive προς τους υποψήφιους εργάτες γης ένα μεγάλο ποσοστό αυτών φαίνεται να έχει κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Η λίστα μέσω της οποίας ζητούνται εργάτες γης για να εργαστούν στη συγκομιδή της φετινής ελαιοπαραγωγής στο Ηράκλειο εστάλη αυτή την εβδομάδα από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου προς τα Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και των ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Ειδικότερα, 15 Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί ζητούν τη συνδρομή από συνολικά 65 άνεργους εργάτες οι οποίοι πρόκειται να βοηθήσουν στη διαδικασία της φετινής συγκομιδής, μέσω του πιλοτικού προγράμματος το οποίο είναι επιδοτούμενο και εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά ολοκληρωμένα με τη συνδρομή της Πολιτείας.

«Φέτος δεν έχουμε βεντέμα όμως καλό είναι να επιτύχει το πρόγραμμα ώστε τις επόμενες χρονιές, που θα έχει βεντέμα, να έχει μπει ήδη μία καλή βάση και να απασχολείται όσο το δυνατόν περισσότερο εργατικό δυναμικό από άλλες περιοχές της Ελλάδας ως εργάτες γης στην Κρήτη για να κάνουν και οι ελαιοπαραγωγοί την δουλειά τους καθώς η ζήτηση του χρόνου προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη», δήλωσε στο Cretalive ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς.

Η διαδικασία

Πλέον η διαδικασία έχει ως εξής: Τα Εργατικά Κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και οι ΔΥΠΑ θα λάβουν τις λίστες από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και θα φέρουν σε επαφή όσους ενδιαφέρονται να έρθουν για εργασία στην Κρήτη με τους 15 παραγωγούς.

Στη συνέχεια θα υπάρξει απευθείας επικοινωνία μεταξύ των παραγωγών και των ενδιαφερόμενων ώστε να συμφωνηθεί το ημερομίσθιο καθώς και το χρονικό διάστημα που θα βρίσκονται για εργασία στον τόπο μας. Ακολούθως θα μπουν ηλεκτρονικά να υποβάλουν την αίτηση τους και κατόπιν θα ξεκινήσουν από τον τόπο τους να έρθουν για εργασία στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιλοτικό πρόγραμμα μεταξύ Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και Δυτικής Μακεδονίας αφορά συνολικά 500 άνεργους εργάτες γης και προβλέπει έξοδα μετακίνησης, καθώς και έξοδα διαμονής.

Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Φλώρινας: «Διττός στόχος να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας και να βρουν δουλειά οι άνεργοι εδώ»

Σε δηλώσεις του στο Cretalive ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας κ. Κωνσταντίνος Σιάκος έκανε λόγο για μία Ελλάδα δύο ταχυτήτων με πολλές ανισότητες.

«Το πρόγραμμα ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα με διττό στόχο να καλυφθεί μέρος της ανεργίας που έχουμε εμείς εδώ και επίσης να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας που έχετε ανάγκη στην Κρήτη» σημείωσε συγκεκριμένα.

Τόνισε επίσης ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες και πέρυσι για την εφαρμογή του προγράμματος ωστόσο, χωρίς τη συμμετοχή της Πολιτείας, υπήρχε μεγάλη ανησυχία αναφορικά με την ασφαλή μετακίνηση και αξιοπρεπή διαβίωση των εργατών γης.

Φέτος λοιπόν συμμετέχει η Πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ στο πρόγραμμα και -τόσο από την Δυτική Μακεδονία όσο και από την Κρήτη- όλοι εύχονται να επιτύχει.

Οι αιτήσεις ξεκίνησαν την τρέχουσα εβδομάδα και προς το παρόν υπάρχουν μόνο 10 αιτήματα, «το επόμενο διάστημα θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία» αναφέρει ο κ. Σιάκος και καταλήγει λέγοντας ότι εμείς εδώ έχουμε προωθήσει και διαφημίσει αρκετά το πρόγραμμα.

Ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε, πολλοί άνεργοι που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή φαίνεται να ξανασκέφτονται την ενδεχόμενη μετακίνηση τους στο νησί μας για εργασία.


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael