Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Πού ψηφίζω 2023: Βρες το εκλογικό σου τμήμα για την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Λίγα 24ωρα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023. Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου. Πού ψηφίζω με ένα κλικ.

Ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ σε περίπτωση που η πρώτη παράταξη δεν συγκεντρώνει 43%, η δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως οι νέες δημοτικές αρχές θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα είναι πενταετής και θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Πού ψηφίζω

Για να δείτε πού ψηφίζετε πρέπει να μπείτε στη σχετική σελίδα του ΥΠΕΣ και να συμπληρώσετε τα προσωπικά τους στοιχεία στα αντίστοιχα πεδία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας, ημερομηνία γέννησης).

Να σημειωθεί ότι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών. Έτσι, οι ετεροδημότες που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, μπορούν να το κάνουν μόνο στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι και όχι στον τόπο κατοικίας τους. 

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης για την εκλογή δημοτικών συμβούλων διαφέρει ανά περιοχή:

Σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους (που εκλέγουν έως και 19 μέλη), οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ
Σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων (που εκλέγουν από 25 μέλη και μέλη) μπορούν να βάλουν 4.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Για την εκλογή περιφερειακών συμβούλων οι ψηφοφόροι βάζουν:

  • 1 σταυρό σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος,
  • 1 ή 2 στις περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως και 7 σύμβουλοι
  • Μέχρι και 3 σταυρούς σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 μέλη
  • Έως και 4 υποψήφιους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σημειώνεται πως στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Τι ώρες θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες

Οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές από τις 07:00 έως και τις 19:00.

 

dnews.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael