Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πότε ξεκινάει το Market Pass 2 - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου υπολογίζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους νέους δικαιούχους για το Market pass 2.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ, μετά την 31η Αυγούστου, θα ξεκινήσει τους ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι από τους παλαιούς δικαιούχους συνεχίζουν να δικαιούνται το επίδομα ακρίβειας.

Παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο χαμηλώνει τον πήχη των παροχών εν όψει της ΔΕΘ, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το επίδομα θα επεκταθεί και θα δοθεί μία ακόμη δόση στα τέλη Δεκεμβρίου ενδεχομένως. Και αυτό καθώς το κύμα ακρίβειας επιμένει με τα νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Όπως προαναφέρθηκε η πλατφόρμα για το Market pass 2 θα ανοίξει για τους νέους δικαιούχους  στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει ο έλεγχος των εισοδημάτων του 2022 από την ΑΑΔΕ για τους παλιούς δικαιούχος έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσοι εξακολουθούν να δικαιούνται το επίδομα. 

Σημειώνεται ότι όσοι έλαβαν το Μarket pass στο παρελθόν δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται φέτος.

Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό:

1.           Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Δηλαδή, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης).

2.           Οι νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το market pass. Αντίθετα οι παλαιοί δικαιούχοι δε θα χρειαστεί να υποβάλλουν νέα αίτηση. Με βάση το εκκαθαριστικό οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα διαπιστώσουν εάν είναι εκ νέου δικαιούχοι και το ποσό θα πιστωθεί στον λογαριασμό τους ή στην ψηφιακή κάρτα.

3.           Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον. Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δε δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

5.           Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

6.           Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

 

capital.gr


 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Top Post Ad

---------------
 

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael