Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πανσέληνος Αυγούστου 2023: Το σπάνιο φαινόμενο με τις δύο υπερπανσέληνους στον ίδιο μήνα

Πανσέληνος 2023: Δύο υπερπανσέληνοι μέσα στον Αύγουστο - Δεν θα ξαναεμφανιστούν για τουλάχιστον 14 χρόνια

Η Πανσέληνος Αυγούστου 2023 κορυφώνεται σε λίγες ώρες, όμως δεν θα είναι η μοναδική πανσέληνος που θα δούμε μέσα σε έναν μήνα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, φέτος θα σημειωθεί ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο "υπερπανσέληνους", κάτι που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.

Ειδικότερα, εκτός από το "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου", το οποίο θα κορυφωθεί το βράδυ της 1ης Αυγούστου, θα ακολουθήσει και δεύτερη υπερπανσέληνος, στις 30 του μήνα, η λεγόμενη "Μπλε Πανσέληνος".

Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως. 

Υπερπανσέληνος: Σε τι διαφέρει από την Πανσέληνο

Υπάρχουν τέσσερις "υπερπανσέληνοι" το 2023. Η πρώτη στις 3 Ιουλίου παρουσιάστηκε σε εντυπωσιακές φωτογραφίες ανά τον κόσμο. Θα ακολουθήσουν οι δύο τον Αύγουστο και μία στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι όροι "υπερπανσέληνος" και "μπλε υπερπανσέληνος" έχουν δεχτεί κριτική από επιστήμονες επειδή δεν είναι αρκετά επιστημονικοί.

Συγκεκριμένα, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη σε μια "ελλειπτική" τροχιά που δεν είναι απόλυτα κυκλική. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα σημείο της τροχιάς της όπου βρίσκεται πιο κοντά στη Γη, γνωστό ως "περίγειο".

Μια "υπερπανσέληνος" μπορεί να εμφανιστεί έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, ανάλογα με την εποχή του έτους.

Ο Andrew McCarthy, ανεξάρτητος αστροφωτογράφος με έδρα την Αριζόνα, δήλωσε ότι το φεγγάρι θα είναι περίπου 30 τοις εκατό φωτεινότερο το βράδυ της Τρίτης.

 

thetoc.gr


 

Top Post Ad

---------------
 

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael