Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget

Type Here to Get Search Results !

Για την παρουσία μινκ στην παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος σας στις 27/06/2023 σχετικά με την παρουσία μινκ στην παραλίμνια περιοχή της Καστοριάς, διαπιστώσαμε με μεγάλη λύπη μας ότι αναπαράγονται ανυπόστατες φήμες,  και μη επιβεβαιωμένες επιστημονικά πληροφορίες, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε προσπάθεια διασταύρωσης τους.. 

Το δημοσίευμα σας  δεν λαμβάνει υπόψη  επιστημονικές προσεγγίσεις όπως απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία  καταφεύγοντας στην υιοθέτηση άκριτα ισχυρισμών. Από το 2019 υλοποιείται το πρόγραμμα LIFE ATIAS “ Αντιμετώπιση της απειλής των εισβλητικών ειδών στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφοριών για θηλαστικά”( https://lifeatias.gr/?lang=el), 

Οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον κόμβο της ΕΕ: https://webgate.ec.europa.eu/life/publicWebsite/index.cfm?fuseaction=search.dspPage&n_proj_id=7182). Τόσο στην ιστοσελίδα του προγράμματος, όσο και στον κόμβο της ΕΕ υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του Συντονιστή του έργου, καθηγητή Οικολογίας και Διαχείρισης Άγριας Πανίδας ΑΠΘ κ. Δημητρίου Μπακαλούδη, και αναφέρονται και οι υπόλοιποι εταίροι του έργου, με κανέναν από τους οποίους δεν προηγήθηκε επικοινωνία πριν τη δημοσίευση του άρθρου σας. 

Το πρόγραμμα μας  δεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω καθυστερήσεων που προέκυψαν στις εργασίες πεδίου κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού (2019-2020). Η    ολοκλήρωση του έχει παραταθεί για τον Μάρτιο 2024. Ωστόσο έχουν προκύψει σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα όπως το ακόλουθο.Το καλοκαίρι 2021 και 2022 είχε προκληθεί αναστάτωση στους κατοίκους της Κοζάνης λόγω της υποτιθέμενης «επιδρομής» μινκ. 

Το πρόγραμμα LIFE ATIAS ανταποκρίθηκε άμεσα με την τοποθέτηση και έλεγχο παγίδων ζωντανής σύλληψης, από τις οποίες προέκυψε ότι τα ζώα που κυκλοφορούσαν στην Κοζάνη ήταν τελικά πετροκούναβα και όχι μινκ, όπως ισχυρίστηκε και τότε ο κ. Παναγιωτόπουλος. https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/kozani/kozani-petrokoynava-einai-telika-ta-mingk/ Το πετροκούναβο προσομοιάζει με το μινκ και είναι αυτό που συνήθως συναντάται στις στέγες των σπιτιών, κάτι που βιολογικά δεν χαρακτηρίζει το μινκ το οποίο είναι ημι-υδρόβιο είδος, οπότε η πιθανότητα σύγχυσης μεταξύ των ειδών είναι μεγάλη.  

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η αναφορά επιστημονικών πηγών και όχι ειδικών των «τίτλων της αναστάτωσης»Εκτιμούμε πολύ τη δημοσιογραφική δουλειά και προσπάθεια του GrTimes για το λόγο αυτό και διαβάσαμε με έκπληξη τις σχετικές αναφορές (έργο εκατομμυρίων χωρίς αποτέλεσμα κλπ) με απουσία προσπάθειας επικοινωνίας παρότι στην ιστοσελίδα μας είναι αναρτημένα όλα τα σχετικά στοιχεία. Παρακαλούμε να διορθωθεί το σχετικό δημοσίευμα όπως απαιτεί η δεοντολογία για την αποκατάσταση της αλήθειας.

 

 

Top Post Ad

---------------

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael