Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Τι κρατάει τα κουνούπια μακριά σύμφωνα με τους επιστήμονες

Τα κουνούπια σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο ζώο, μεταδίδοντας ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Τα κουνούπια που μεταφέρουν ιούς έχουν μετακινηθεί σε νέα μέρη της Ευρώπης, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών, προειδοποιούν οι ειδικοί. Πρόκειται για έναν πόλεμο που συχνά καταλήγει θανατηφόρος καθώς τα κουνούπια σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από οποιοδήποτε άλλο ζώο, μεταδίδοντας ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

«Είμαστε πάντα σε έναν πόλεμο, έναν αέναο πόλεμο κατά των κουνουπιών», δήλωσε στο CNN ο δρ Κόνορ Μακένιμαν, επίκουρος καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Ελονοσία του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη.

Ακόμη και όταν τα κουνούπια δεν μεταφέρουν αυτές τις ασθένειες, εξακολουθούν να είναι ενοχλητικά. Τις περισσότερες φορές, τα κουνούπια πίνουν νέκταρ και χυμούς φυτών και μάλιστα βοηθούν στην επικονίαση των λουλουδιών. Αλλά όταν έρχεται η ώρα για τα θηλυκά κουνούπια να παράγουν αυγά, οι μέλλουσες μητέρες χρειάζονται επιπλέον πρωτεΐνες, τις οποίες παίρνουν πίνοντας αίμα.

«Όταν σας τσιμπάει ένα κουνούπι, στην πραγματικότητα κολλάει τα μέρη του στόματός του στο δέρμα σας και ψάχνει να βρει ένα αιμοφόρο αγγείο. Μόλις το βρει, ρουφάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και το πλάσμα σαν να πίνει τσάι με καλαμάκι», εξήγησε ο επιστήμονας.

Είναι προς όφελος του κουνουπιού να πίνει γρήγορα και στη συνέχεια να φεύγει απαρατήρητο. Για να το πετύχουν αυτό, «τα κουνούπια φτύνουν στο δέρμα ένα ολόκληρο κοκτέιλ διαφορετικών πρωτεϊνών» που δρουν ως παυσίπονα και αντιπηκτικά που εμποδίζουν την πήξη του αίματος. Η φαγούρα και η δυσφορία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών – αποτέλεσμα της φλεγμονώδους αντίδρασης του σώματός μας σε αυτό το χημικό κοκτέιλ – εμφανίζονται αργότερα, όταν ο δράστης έχει φύγει.

Τι προσελκύει τα κουνούπια

Ο Μακένιμαν διαπίστωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι πραγματικά μαγνήτες κουνουπιών και το τεκμηρίωσε στην πρόσφατη μελέτη του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Current Biology». Τα κουνούπια ανταποκρίνονται διαφορετικά στις χημικές ουσίες που συνθέτουν το σύνολο της μυρωδιάς του κάθε ατόμου και θεωρούν κάποια πιο ορεκτικά από άλλα.

«Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση της μυρωδιάς σας συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της γενετικής και της φυσιολογίας σας. Όλα αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τους τύπους των μορίων που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα και να επηρεάσουν επίσης τη σύνθεση του μικροβιώματος που ζει φυσιολογικά στο δέρμα μας», σημείωσε ο ερευνητής.

Ωστόσο υπάρχει ένα γενικό μοτίβο στην ικανότητα των εντόμων να μας εντοπίζουν.

«Πρώτα σας μυρίζουν, μετά σας βλέπουν, και στη συνέχεια, όταν είναι αρκετά κοντά, ίσως σε απόσταση ενός μέτρου, μπορούν να ανιχνεύσουν θερμικά στοιχεία που διαχέονται από το δέρμα σας», είπε ο επιστήμονας. Μία από τις πιο σημαντικές μυρωδιές που προσελκύει τα κουνούπια από μακριά είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το αέριο που εκπνέουμε όταν αναπνέουμε.

Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών

Υπάρχουν διάφορες συσκευές και σπρέι που υπόσχονται προστασία από τα κουνούπια. Τα νεόφερτα gadget, όπως οι συσκευές απώθησης κουνουπιών με υπερήχους, δεν υποστηρίζονται απαραίτητα από την έρευνα και την επιστήμη και είναι κατά κάποιο τρόπο απλά εκεί έξω στην αγορά», δήλωσε η δρ Κρίστεν Χίλι, αναπληρώτρια καθηγήτρια εντομολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ελέγχου Κουνουπιών. «Δεν θα εμπιστευόμουν ποτέ ένα προϊόν που λέει ότι είναι 100% αποτελεσματικό στην εξόντωση των κουνουπιών», τόνισε.

Οι συσκευές που ψεκάζουν εντομοαπωθητικό σε μεγαλύτερη έκταση μπορεί να είναι αποτελεσματικές, αλλά ο Μακένιμαν τονίζει ότι πρόκειται για εντομοκτόνα. Είναι πραγματικά σημαντικό να εφαρμόζουμε εντομοαπωθητικό με συστατικά όπως το DEET και η πικαριδίνη όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συστήνουν οι δυο ερευνητές. Για τους ανθρώπους που προτιμούν τα βοτανικά προϊόντα, συνιστά το έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού.

Για να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από το σπίτι σας, τοποθετήστε σίτες στα παράθυρά σας και βάλτε τον ανεμιστήρα ή το κλιματιστικό να λειτουργεί τη νύχτα. Απομακρύνετε τα σκουπίδια και αποστραγγίστε τα στάσιμα νερά στην αυλή σας σε εβδομαδιαία βάση για να αποτρέψετε την εκκόλαψη των αυγών των κουνουπιών.

 

ΠΗΓΗ: CNN


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael