Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Κυριακή της Πεντηκοστής, Εσπερινός Γονυκλισίας στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Δημητρίου (φωτο-βίντεο)

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. κ. Αθανασίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία της εορτής της Πεντηκοστής και ακολούθως ο Εσπερινός της "Γονυκλισίας" στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης μας προεξήρχε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά παρουσία της Αγίας Εικόνας της Παναγίας Ελεούσας Μικροκάστρου θα θα αναχωρούσε για το μοναστήρι μετά το τέλος.

Η Πεντηκοστή είναι μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης, σε ανάμνηση της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους. Γιορτάζεται πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα, πάντα Κυριακή.

Μάλιστα, γιορταζόταν από τα πρώτα χρόνια της Χριστιανοσύνης και την ημέρα αυτή τελούνταν οι βαπτίσεις των κατηχουμένων. Στις ημέρες μας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, τελείται στις εκκλησίες ο λεγόμενος «Εσπερινός της Γονυκλισίας», κατά τον οποίο ψάλλονται ύμνοι αφιερωμένοι στο ‘Αγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, ενώ την ίδια ώρα οι πιστοί προσεύχονται γονατιστοί.


Απολυτίκιο
Ευλογητός ει, Χριστέ ο Θεός ημών,
ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας,
καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον,
και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας,
φιλάνθρωπε, δόξα σοι. 

Δείτε το βίντεο του Siatista-Info:


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael