Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πετρέλαιο: Πυροδοτεί ακρίβεια... διαρκείας - Μαύρα σύννεφα μέχρι και την άνοιξη του 2024

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αυξήθηκε σήμερα 0,7% στα 85,5 δολάρια το βαρέλι 

Ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων 

Μικρή άνοδο καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά το χθεσινό άλμα τους κατά 6% που ακολούθησε την αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους κατά 1,16 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην τάση της ζήτησης και τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών στην παγκόσμια οικονομία.

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αυξήθηκε σήμερα 0,7% στα 85,5 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του αμερικανικού αργού αυξήθηκε 0,7% και ξεπέρασε τα 81 δολάρια. 

Με την απόφαση της Κυριακής, η συνολική μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ ανέρχεται σε 3,66 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, και αντιστοιχεί περίπου στο 3,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

«Ηρέμησε η αγοραστική μανία μετά τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και η προσοχή της αγοράς έχει στραφεί στις προοπτικές τις ζήτησης», δήλωσε ο πρόεδρος της NS Trading, θυγατρικής της Nissan Securities.

Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό και τα επιτόκια

«Βραχυπρόθεσμα, η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί για την περίοδο των θερινών διακοπών, αλλά οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να παρατείνουν τις αυξήσεις επιτοκίων σε πολλές χώρες, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι  αντίκτυπος μπορεί να αναθερμάνει τις ανησυχίες για τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τι λέει η Goldman Sachs

Οι περισσότεροι αναλυτές «ανέβασαν» την πρόβλεψή τους για την τιμή του μπρεντ περίπου στα 100 δολάρια στο τέλος του έτους μετά τη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

H Goldman Sachs ανέβασε από τα 90 στα 95 δολάρια την πρόβλεψή της για την τιμή του μπρεντ στο τέλος του 2023 και αναμένει ότι αυτή θα φθάσει τα 100 δολάρια τον Απρίλιο του 2024.

Η Goldman βλέπει ότι ο ΟΠΕΚ έχει αυξημένη δύναμη τιμολόγησης – δηλαδή να μπορεί να αυξάνει τις τιμές χωρίς να πλήξει πολύ τη ζήτηση και εκτιμά ότι η μείωση της παραγωγής θα ενισχύσει τα έσοδα του ΟΠΕΚ καθώς η αύξηση των τιμών θα υπεραντισταθμίσει την πτώση της παραγωγής.

Η Goldman αναμένει ότι η απόφαση για μείωση της παραγωγής θα υλοποιηθεί κατά 90% καθώς οι χώρες που ανακοίνωσαν επιπλέον περικοπές έχουν ισχυρό ιστορικό τήρησης των δεσμεύσεων τους.

O αντίκτυπος στις ΗΠΑ

Παράλληλα, ωστόσο, εντάθηκαν οι ανησυχίες για αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις και των τιμών για τα νοικοκυριά, εγείροντας φόβους ότι μία αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως θα οδηγήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Αναλυτές προσπαθούσαν να εκτιμήσουν το επιπλέον χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν η Fed να αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό και αν η αμερικανική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών τον Μάρτιο και μπορεί να υποχωρήσει περαιτέρω λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού.

 

Με πληροφορίες από Reuters

imerisia.gr

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael