Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Καύσιμα: Συνεχίζονται τα «παιχνίδια» με το πετρέλαιο - Τι θα κρίνει τις τιμές στην αντλία

Μετά το χθεσινό σοκ στις αγορές που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει άλμα στις τιμές, σήμερα η εικόνα ήταν ελαφρά διαφορετική.

Το κύμα αυτό έδειξε να ανακόπτεται, ενώ μεγάλη βουτιά υπήρξε στην τιμή του φυσικού αερίου, που όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε πραγματοποιήσει ένα μίνι ράλι και είχε καταγράψει συνολικά κέρδη της τάξεως του 25%.

Στην εγχώρια αγορά, επί του παρόντος τουλάχιστον, οι ανατιμήσεις ήταν πολύ μικρές και όχι ουσιώδεις, αλλά όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς, σαφής τάση θα διαμορφωθεί από την Πέμπτη – Παρασκευή και μετά.

Το κύριο χαρακτηριστικό, πάντως, ήταν η μεγάλη κίνηση που παρατηρήθηκε χθες και κυρίως σήμερα στα πρατήρια όλης της χώρας από αυτοκινητιστές που ήθελαν να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ, πριν την έλευση των νέων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και κυρίως της βενζίνης.

Τι θα κρίνει την πορεία των τιμών

Εκεί οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως δεδομένο ότι τουλάχιστον στην Περιφέρεια, το Πάσχα οι τιμές θα είναι πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο για τον αμόλυβδη. Όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες, στην Αττική -ίσως στην περίπτωση που οι τιμές του Brent ανακόψουν την δυναμική τους- οι τιμές να συγκρατηθούν κάτω από τα επίπεδα των δύο ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για την βενζίνη διαμορφώνεται (χθεσινά στοιχεία) στα 1,918 ευρώ το λίτρο, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με την Κυριακή.

Η μέση τιμή για το Diesel κίνησης, ήταν στα 1,653 ευρώ το λίτρο, οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στο 1,197 ευρώ το λίτρο, υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα της Κυριακής που ήταν 1,167 ευρώ το λίτρο.

Η διαφορά αυτή δικαιολογείται απόλυτα, αφού από την περασμένη Παρασκευή, όλοι οι εκτελωνισμοί πετρελαίου θέρμανσης, γίνονται χωρίς πλέον την επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο.

Μεγάλη βουτιά για το αέριο - Σταθερό το Brent

Αναφορικά με τις διεθνείς τιμές, σήμερα το Brent κινήθηκε αρχικά ανοδικά φθάνοντας μέχρι και τα 86,44 δολάρια το βαρέλι. Εν συνεχεία πέρασε σε αρνητικό έδαφος φθάνοντας να χάνει σχεδόν 1%. Στις 21:00 η τιμή για το μαύρο χρυσό ήταν σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με χθες στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία των τιμών θα είναι αποτέλεσμα των εκτιμήσεων που θα κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία. Αν δηλαδή θεωρηθεί ότι θα υπάρξει επιβράδυνση, τότε οι τιμές θα συγκρατηθούν, ενώ στην αντίθετη περίπτωση που οι αναλυτές εκτιμήσουν ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης, τότε μπορεί να δούμε τις τιμές να φθάνουν στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Τέλος σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε σημαντική πτώση 11,3% και διαμορφώθηκε στα 45,5 ευρώ η μεγαβατώρα, βάζοντας τέλος σε ένα ανοδικό σερί.

 

imerisia.gr


Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael