Το περιστατικό γνωστό ως "Σκοτωμός στη Σιάτιστα" που έγινε το Πάσχα του 1839.
Το Πάσχα 6 Απριλίου 1839 και κατά την ώρα της πρώτης Αναστάσεως σκοτώθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία, λόγω του πανικού που προκλήθηκε στο γυναικωνίτη της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας 70-80 γυναίκες και κορίτσια.
Ο Άγιος Δημήτριος της Σιάτιστας είναι παλιά εκκλησία και κτίστηκε το έτος 1647 επί της αρχιερατείας του μητροπολίτη Σισανίου Δανιήλ και ανακαινίστηκε το 1801 επί αρχιερατείας του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Νεοφύτου.Κάηκε στις 13 Ιουλίου 1910 και ανοικοδομήθηκε μετά ένα χρόνο το έτος 1911 μεγαλοπρεπέστερος από τον μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Ιερόθεο σε σχέδιο του Σιατιστινού αρχιτέκτονα αειμνήστου Αριστοτέλη Ζάχο σε βυζαντιμό ρυθμό με πελεκητούς λίθους. Το βράδυ της Αναστάσεως 6 Απριλίου 1839 ακούστηκε μια φωνή στον επάνω γυναικωνίτη "φωτιά".
(φωτογραφία αρχείου) Οι γυναίκες που ήταν σ' αυτόν τρόμαξαν και θέλησαν να κατέβουν για να βγουν έξω. Στον κάτω γυναικωνίτη κάποιοι άλλοι φώναξαν "κλέφτες". Και οι γυναίκες του κάτω γυναικωνίτη έκλεισαν τις πόρτες και προσπάθησαν να ανέβουν επάνω για περισσότερη ασφάλεια. Στον πανικό και στο συνωστιμό που ακολούθησε καταπλακώθηκαν και βρήκαν το θάνατο 70-80 γυναίκες και κορίτσια. Λέγεται ότι σκοτωμός εκείνων που φώναξαν "φωτιά" και "κλέφτες" ήταν να επωφεληθούν της αναμπουμπούλας δηλαδή της αναστάτωσης και να αρπάξουν τα φλουριά που στόλιζαν τις παλιές Σιατιστινές αρχόντισσες.
Γι' αυτό άλλωστε εξαιτίας του πλούτου και της αρχοντιάς της η Σιάτιστα ονομαζόταν φλουροχώρι και οι γυναίκες φλουρούδες.
Το Πάσχα του 1839
Η επιστολή που ακολουθεί είναι φωτοτυπημένη από το Λεύκωμα του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσ/νίκης ΣΙΑΤΙΣΤΕΩΝ ΜΝΗΜΗ.
Είναι ένα απόσπασμα από την εργασία του Καθηγητή Αναστασίου Μέγα, ΤΟ ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΖΟΥΠΑΝ - ΜΩΡΑΪΤΗ- ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ της Μανουσείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σιατίστης.
Η επιστολή αναφέρεται στο γεγονός που στο βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ο Ι. Αποστόλου το χαρακτηρίζει Ο σκοτωμός.*Αναδημοσίευση 2017