Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Χταπόδι με παντζάρια στην κατσαρόλα

Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά

Συνταγές όπως το χταπόδι στιφάδο ή το χταπόδι με μέλι ή πετιμέζι μάς είναι οικείες, όμως ο συγκεκριμένος συνδυασμός, ένα συμμαγείρεμα γης και θάλασσας που δοκιμάσαμε στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, δεν είναι καθόλου συνήθης. Και πολύ κακώς, θα λέγαμε, καθώς η βαθιά γήινη γλύκα των παντζαριών ταιριάζει πολύ με το χταπόδι. Έχει βεβαίως και λίγο ξίδι, που εξισορροπεί τη γλυκιά γεύση. Στο τέλος του μαγειρέματος δεν θα μείνει σάλτσα, παρά ένα αρωματικό, υπέροχο λάδι, για να βουτύξετε μέσα ένα ολόκληρο καρβέλι ψωμί. Μην τσιγγουνευτείτε λοιπόν το ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα.  

Νικολέτα Μακρυωνίτου

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για το χταπόδι με παντζάρια ξεκινάμε ως εξής: σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν καλά, ανακατεύοντας όμως συχνά για να μην καούν.
  2. Προσθέτουμε τα παντζάρια και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  3. Ρίχνουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μια-δυο φορές μέχρι να αλλάξει χρώμα και σβήνουμε με το ξίδι.
  4. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι, και προσθέτουμε τις δάφνες, το κύμινο, το πιπέρι και το μπούκοβο.
  5. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
  6. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν καλά με τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι και το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.
  7. Αν χρειαστεί, προσθέσουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο ζεστό νερό, με φειδώ όμως. Καλό είναι το φαγητό να μαγειρευτεί στα υγρά του χταποδιού.
  8. Αν στο τέλος τα παντζάρια «κρατάνε», βγάζουμε το χταπόδι και τα μαγειρεύουμε μόνα τους μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό.
  9. Το χταπόδι με παντζάρια σερβίρεται ζεστό.

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael