Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Η εορτή του Αγίου Τρύφωνος προστάτου των αμπελουργών (φωτο)

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, πανηγύρισε ο Ι. Ν. Αγίου Νικάνορος τον προστάτη τον Αμπελουργών, Άγιο Τρύφωνα τον μεγαλομάρτυρα, η Αγία εικόνα βρίσκεται στο τέμπλο του Ναού. 

Οι Ιερείς της Ενορίας του Αγίου Νικολάου π. Νέστορας και π. Προκόπιος τέλεσαν πανηγυρική θεία Λειτουργία, ακολούθησε αρτοκλασία και στη συνέχεια οι Ιερείς διάβασαν τον αγιασμό και τις ευχές του Αγίου Τρύφωνος.

Ο Άγιος Τρύφωνας, ως Άγιος προστάτης των αμπελουργών, δρα σημαντικά με τη θεία χάρη, κατά των ποικίλων εχθρών, που ενεργούν βλαπτικά στα αμπέλια, στα δενδροκηπευτικά και τους αγρούς. Αντίξοες καιρικές συνθήκες, ασθένειες, έντομα, κάμπιες αλλά και ποντικοί υποχωρούν μπροστά του, εφόσον βέβαια οι προσευχές προς τον Άγιο συνοδεύονται με την θερμή πίστη και τον σεβασμό στον Άγιο.

Αγία εικόνα του Αγίου Τρύφωνα

Στον Εξορκισμό του Αγίου μάρτυρος Τρύφωνος, αναφέρονται ονομαστικά τα διάφορα ζιζάνια: «… των αδικούντων την άμπελον, την χώραν τε και τον κήπον: Κάμπη, Σκώληξ, Σκωληκοκάμπη, Σκάνθαρος, Βρούχος, Ακρίς, Επίμαλος, Καλιγάρις, Μακρόπους, Μύρμηξ, Φθείρ, Ρυγίτης, Ψυλλίτης, Καυσοκόπος, Ερυσίβη, Κοχλοί, Ψαλίτης και ει τι άλλο προσφυσούν και μαραίνον τον καρπόν της σταφυλής και των λοιπών ειδών και λαχάνων».

Οι αμπελουργοί παίρνουν αυτόν τον αγιασμό και ραντίζουν τα αμπέλια τους, για να τα προφυλάξουν από τις ασθένειες και τα ζωύφια.

Επισκέπτονται, λοιπόν, τους αμπελώνες την πρώτη Φεβρουαρίου, τους ραντίζουν με αγιασμό αλλά κλαδεύουν και τέσσερα κλήματα. Τα κλήματα αυτά τα διαλέγουν να ’ναι ιδιαίτερα γερά, είτε βρίσκονται στις γωνίες του αμπελώνα, είτε σχηματίζουν σταυρό στο αμπέλι. Πάνω σ’ αυτά θα ρίξουν τον αγιασμό, προσβλέποντας στην ευφορία, στην καλή παραγωγή και στην καλοχρονιά.

 

Siatista-Info


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael