Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Γιατί καθυστερεί η παραχώρηση του κτιρίου του πρώην αστυνομικού τμήματος Εράτυρας;


«Καλλιόπη Βέττα: Γιατί καθυστερεί η παραχώρηση του κτιρίου του πρώην αστυνομικού τμήματος Εράτυρας στον Δήμο Βοϊου και στην Κοινότητα Εράτυρας;» - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την κωλυσιεργία που παρατηρείται εκ μέρους της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση του κτιρίου του πρώην αστυνομικού τμήματος Εράτυρας στον Δήμο Βοϊου.

Όπως επεσήμανε η Βουλευτής, τα τελευταία δυόμισι χρόνια η τοπική κοινότητα Εράτυρας του Δήμου Βοϊου έχει αιτηθεί στην ΕΤΑΔ την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου για 25 χρόνια, προκειμένου να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελή σκοπό και συγκεκριμένα για να στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα αναλάβει την πλήρη συντήρηση, αποκατάσταση και λειτουργία του κτιρίου, που πλέον έχει καταστεί ερείπιο.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι εδώ και τριάντα (30) χρόνια δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς άλλος για την αξιοποίησή του, η διαδικασία έχει "παγώσει", ενώ μετά από δυόμισι χρόνια διαβουλεύσεων οι όροι που τίθενται εκ μέρους της ΕΤΑΔ (μόνο για 15 χρόνια έναντι 18.000 ευρώ) είναι τουλάχιστον επαχθείς για μία μικρή κοινότητα, ιδίως εφόσον η τελευταία θα αναλάβει εξολοκλήρου την πλήρη αποκατάσταση και επισκευή του και ο Δήμος έχει ήδη εξασφαλίσει τα πρώτα κονδύλια που θα απαιτηθούν.

Επειδή λοιπόν είναι υποχρέωση της Πολιτείας να συνδράμει με ευνοϊκούς όρους στην ανάπτυξη και στην πρόοδο των τοπικών κοινωνιών και να ενθαρρύνει, αντί να απαξιώνει, πρωτοβουλίες που συνδιαμορφώνουν και αποσκοπούν στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής τους, η Κ. Βέττα ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό:

1.    Υπάρχει τελικά πρόθεση να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ το κτίριο του πρώην αστυνομικού τμήματος Εράτυρας στον Δήμο Βοϊου, προκειμένου να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινότητα για πολιτιστικές χρήσεις; Και, αν ναι, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις;
2.    Που οφείλονται οι καθυστερήσεις και δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή η παραχώρηση του κτιρίου, παρόλο που έχουν δεσμευθεί ήδη πόροι από τον Δήμο για την αποκατάστασή του;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Γιατί καθυστερεί η παραχώρηση του κτιρίου του πρώην αστυνομικού τμήματος Εράτυρας στον Δήμο Βοϊου (Κοινότητα Εράτυρας);»

Το ακίνητο του πρώην αστυνομικού τμήματος Εράτυρας (ΚΑΕΚ 270410121031, Α.Β.Κ. 1, Ν. Κοζάνης) είναι ένα πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, δύο ορόφων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία μέχρι το 1992 ως Αστυνομικό Τμήμα Εράτυρας.

Αφότου σταμάτησε να έχει τη συγκεκριμένη χρήση το κτίριο παραμένει κλειστό και έχει πλέον περιέλθει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Ωστόσο, εδώ και τριάντα (30) χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για την αξιοποίησή του, με αποτέλεσμα το ακίνητο να έχει πλέον καταστεί ερείπιο αλλά και επικίνδυνο για τους κατοίκους, δεδομένου ότι έχει εγκαταλειφθεί και δεν αποκαθίσταται.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια η τοπική κοινότητα Εράτυρας του Δήμου Βοϊου έχει αιτηθεί στην ΕΤΑΔ την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου για 25 χρόνια, προκειμένου να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία και να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελή σκοπό και συγκεκριμένα για να στεγάσει πολιτιστικές χρήσεις και λειτουργίες, ως μουσείο της ιστορικής αυτής κωμόπολης.

Μάλιστα για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα αναλάβει την πλήρη συντήρηση, αποκατάσταση και λειτουργία του κτιρίου με ίδια μέσα και πόρους (βλ. π.χ. Απόφαση με ΑΔΑ: 6ΦΑΤΩ97-ΘΗΛ) και ότι θα το διατηρήσει και αποδώσει σε άριστη κατάσταση μετά την λήξη της παραχώρησης.

Παρόλα αυτά, μετά από δυόμισι χρόνια διαβουλεύσεων, καμία ενέργεια δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι απαντήσεις που δίνονται στις τοπικές Αρχές εκ μέρους της ΕΤΑΔ είναι ότι μπορεί να παραχωρηθεί στον Δήμο η χρήση μόνο μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης και μόνο για 15 έτη, έναντι 18.000 ευρώ που θα πρέπει μάλιστα να προπληρωθούν.

Ωστόσο, οι όροι που τίθενται εκ μέρους της ΕΤΑΔ, για ένα εγκαταλελειμμένο εδώ και 30 χρόνια ακίνητο (!), είναι τουλάχιστον επαχθείς για μία μικρή κοινότητα, ιδίως εφόσον η τελευταία θα αναλάβει εξολοκλήρου την πλήρη αποκατάσταση και επισκευή του, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τα πρώτα κονδύλια που θα απαιτηθούν.

Επειδή το εν λόγω κτίριο εδώ και 30 χρόνια έχει αφεθεί στην τύχη του από την Πολιτεία και μέρα με τη μέρα καταρρέει,

Επειδή είναι υποχρέωση της Πολιτείας να συνδράμει με ευνοϊκούς όρους στην ανάπτυξη και στην πρόοδο των τοπικών κοινωνιών και να ενθαρρύνει, αντί να απαξιώνει, πρωτοβουλίες που συνδιαμορφώνουν και αποσκοπούν στην ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής τους,

Επειδή σε μια ευνομούμενη Πολιτεία θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση της εγκαταλελειμμένης περιουσίας του Δημοσίου και όχι αυτοσκοπό η κερδοσκοπική της εκμετάλλευση και χρήση σε βάρος των τοπικών κοινωνιών,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Υπάρχει τελικά πρόθεση να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ το κτίριο του πρώην αστυνομικού τμήματος Εράτυρας στον Δήμο Βοϊου, προκειμένου να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινότητα για πολιτιστικές χρήσεις; Και, αν ναι, υπό ποιους όρους και προϋποθέσεις;

2. Που οφείλονται οι καθυστερήσεις και δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή η παραχώρηση του κτιρίου, παρόλο που έχουν δεσμευθεί ήδη πόροι από τον Δήμο για την αποκατάστασή του;

Η ερωτώσα βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael