Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Τουρκία: Πώς άνοιξε η γη από το σεισμό – Βίντεο από το τεράστιο ρήγμα

Το ρήγμα που περιγράφεται ως τεράστιο, μήκους 500 χιλιομέτρων πλαγίας ολίσθησης, το οποίο μετακινεί την αραβική πλάκα προς το Βορρά και σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά, βιντεοσκοπήθηκε. Με αυτήν τη φράση το τουρκικό δίκτυο Haber Turk μετέδωσε απίστευτες εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής που χαρακτηρίζεται ως η έβδομη πλέον θανατηφόρα αυτόν τον αιώνα, πριν από τον σεισμό και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011 και το σεισμό στο Ιράν το 2003, με 31.000 νεκρούς.

Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη».

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, σχολίασε ο κ. Λέκκας.

Το μήκος και το μέγεθος του ρήγματος ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο», δήλωσε γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, ενώ αποτυπώθηκαν δορυφορικά οι επιπτώσεις στην επιφάνεια από τον σεισμό που είχε επίκεντρο περίπου 26 χιλιόμετρα ανατολικά της τουρκικής πόλης Nurdagi σε βάθος περίπου 18 χιλιομέτρων στο ρήγμα της Ανατολίας . Στην πόλη Καχραμαν-μαράς, που είναι το επίκεντρο του φονικού σεισμού, το 40% των κτιρίων έχει ισοπεδωθεί.

 

ertnews.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael