Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Tο 76% των Ελλήνων κάνει οnline αγορές με μέση δαπάνη τα €510

Tι δείχνει νέα έρευνα (πίνακες)

Oι Έλληνες δαπανούν, κατά μέσο όρο, €644 σε φυσικά καταστήματα και €510 για αγορές από το Διαδίκτυο - Ποιοι αγοράζουν online και πώς πληρώνουν

Τις αγορές τόσο από τα φυσικά καταστήματα, όσο και από το online κανάλι αγορών, επιλέγουν πλέον οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι ακολουθώντας τη διεθνή πεπατημένη, επιδιώκουν πλέον μια omnichannel εμπειρία αγορών.

Σήμερα, αν και το 76% των Ελλήνων κάνει ηλεκτρονικά τις αγορές του, οι πολίτες θέλουν ένα πιο phygital αγοραστικό μοντέλο.

Σύμφωνα με έρευνα των Focus Bari και Plushost, οι Έλληνες δαπανούν, κατά μέσο όρο, €644 σε φυσικά καταστήματα και €510 για αγορές από το Διαδίκτυο.

Όπως δείχνει η έρευνα, το τελευταίο δίμηνο το 95% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει πραγματοποιήσει αγορές από φυσικό κατάστημα, ενώ το 78% από e-shop.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές στην Ελλάδα προτιμούν τις αγορές από το online κανάλι: λόγω καλύτερων τιμών και προσφορών (74%), επειδή εξοικονομούν χρόνο (62%) και γλιτώνουν τη μετακίνηση προς το φυσικό κατάστημα (55%).

Το 50% απαντά ότι ψωνίζει online, επειδή βρίσκει μεγαλύτερη γκάμα επιλογών και το 49% ότι μέσω των ηλεκτρονικών παραγγελιών γλιτώνει αναμονή και ουρές στα φυσικά καταστήματα.

Όσον αφορά τα φυσικά καταστήματα, τα επιλέγουν λόγω της δυνατότητας άμεσης παραλαβής του προϊόντος (69%) και λόγω της δυνατότητας φυσικής επαφής με το προϊόν (65%).

Πώς πληρώνουν

Η πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε δείγμα 700 καταναλωτών, ηλικίας 16-74 ετών, δείχνει ακόμη ότι το κυρίαρχο μέσο πληρωμών στα φυσικά καταστήματα, όσο και στο ψηφιακό κανάλι, είναι η χρεωστική κάρτα: με 44% στην πρώτη περίπτωση και 46% στη δεύτερη.

Στα φυσικά καταστήματα, ο δεύτερος πιο δημοφιλής τρόπος πληρωμών είναι τα μετρητά με 37%, ενώ στο Διαδίκτυο η αντικαταβολή με 19%.

Ποιοι αγοράζουν online

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως οι γυναίκες και οι καταναλωτές ηλικίας 16-34 ετών είναι οι δύο κατηγορίες με το υψηλότερο ποσοστό online αγορών (80% και 82% αντίστοιχα). Επιπλέον, το 63% των καταναλωτών ηλικίας άνω των 65 ετών πραγματοποίησε κάποια online αγορά το τελευταίο δίμηνο.

Πρώτα σε διείσδυση στον τομέα των ηλεκτρονικών αγορών είναι τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής, με ποσοστό 86% να κάνει αυτού του είδους τις αγορές. Ακολουθούν: τα ρούχα με 72%, τα καλλυντικά με 69%, τα εσώρουχα και μαγιό με 61%, η αθλητική ένδυση και υπόδηση με 61%, τα βιβλία με 57%, τα είδη δώρων με 54%.

Ψήφο στο online κανάλι

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας είναι ότι, πλέον, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες προϊόντων, όπου οι καταναλωτές προτιμούν να τα ψωνίζουν από e-shop παρά σε φυσικά καταστήματα. Η έρευνα προχώρησε στον διαχωρισμό των προϊόντων, που αγοράζουν οι καταναλωτές σε 27 κατηγορίες.

Σε αρκετές από αυτές, η «ψαλίδα» μεταξύ των αγορών από ψηφιακά και φυσικά καταστήματα κλείνει. Σε πέντε κατηγορίες υπάρχει ισορροπία μεταξύ online και αγορών από φυσικά καταστήματα, ενώ σε δύο οι πωλήσεις μέσω Διαδικτύου ξεπερνούν αυτές των κλασικών αγορών.πηγη newmoney.gr

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael