Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σπήλαιο Βλυχάδας Διρού – Ένα από τα τρία ωραιότερα λιμναία σπήλαια στον κόσμο! (φωτο-βίντεο)

Ένα ενάλιο σπήλαιο ανείπωτης ομορφιάς, στη δυτική ακτή της Λακωνίας αποτελεί το τρίτο από τα σπήλαια του Διρού και έχει πάρει την πρώτη θέση ανάμεσα στα τρία ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου. Το σπήλαιο της Βλυχάδας ξεκίνησε να εξερευνείται συστηματικά το 1949 και σήμερα είναι τουριστικά αξιοποιημένο, με 3.100 μέτρα επισκέψιμου τμήματος, στο μεγαλύτερο μέρος των οποίων η περιήγηση πραγματοποιείται με βάρκες. Στα τρία τέταρτα της διαδρομής ξεναγείσαι στον εκπληκτικό λιθωματικό διάκοσμο με τους πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που  σχηματίζουν επιβλητικές κολώνες. Λόγω της σπάνιας ομορφιάς του θεωρείται από τα πιο γνωστά σπήλαια της χώρας.
 

Γνωστό και σαν Γλυφάδα, βρίσκεται στη δυτική ακτή της Λακωνικής Χερσονήσου, στον κόλπο του Διρού. Το σπήλαιο διατρέχεται από υπόγειο ποταμό που χύνεται στη θάλασσα, περίπου 23 μ. δεξιά της φυσικής εισόδου του, η οποία βρίσκεται μισό μέτρο πάνω από τη στάθμη των νερών. Είναι το τρίτο σπήλαιο της περιοχής του Διρού και έχει πάρει την πρώτη θέση ανάμεσα στα τρία ωραιότερα λιμναία σπήλαια του κόσμου. Διαθέτει έναν καταπληκτικό λιθωματικό διάκοσμο, από πολύχρωμους σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, που σχηματίζουν επιβλητικές γκρίζες ή λευκές κολόνες. Αποτελείται από χερσαία και ενάλια τμήματα με πλήθος από στοές και θαλάμους, που το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται με θαλασσινό νερό. Είναι το μεγαλύτερο γνωστό σπήλαιο της χώρας με το επισκέψιμο τμήμα του να φτάνει τα 3.100 μέτρα, από τα οποία μόνο τα 300 είναι χερσαία. Για την τουριστική του αξιοποίηση ανοίχτηκαν δύο νέοι είσοδοι, διαφορετικοί από τη φυσική. Η ξενάγηση, που είναι κυκλική, κρατάει περίπου τρία τέταρτα και στο θαλάσσιο τμήμα γίνεται με βάρκες.

Η θερμοκρασία του σπηλαίου είναι σταθερά στους 18°. Η στάθμη των υδάτων μεταβάλλεται ανάλογα με τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, με το μέγιστο βάθος των νερών να φτάνει 15,5 μέτρα, ενώ η θερμοκρασία τους είναι 12°. Κάτω από την είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται ο όρμος Διρού με τις κάτασπρες κροκάλες και τα κρυστάλλινα νερά.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε από τον Πέτρο Αραπάκη, και η συστηματική εξερεύνηση ξεκίνησε το 1949 από το ζεύγος Ιωάννη και Άννας Πετροχείλου. Στο εσωτερικό του εντοπίσθηκαν οστά προϊστορικών βοδιών, ιπποπόταμων, υαινών και άλλων ζώων καθώς και κεραμικά σκεύη της προϊστορικής εποχής. Μέχρι σήμερα έχει εξερευνηθεί έκταση άνω των 10.000 τ.μ. Λόγω της θαλάσσιας φυσικής εισόδου του,  το σπήλαιο δεν χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από ανθρώπους.

κείμενο mythicalpeloponnese.gr - φωτο newsbeast.gr 

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael