Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Δραματική προειδoποίηση από Παγκoσμια Tράπεζα: Κoντά σε παγκoσμια ύφεση, το χειρότερo σενάριο είναι πλέον το βασικό μας

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται «στην κόψη του ξυραφιού»…

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών, σε επίπεδα που βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης για πολλές χώρες, προέβη την Τρίτη 10 Iανουαρίου η Παγκόσμια Τράπεζα, λόγω του αντικτύπου των επιτοκιακών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζας και του πολέμου της Ρωσίας.

Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα περιέκοψε τις προβλέψεις της για το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1%, στο +1,7%, ήτοι με τον πιο αργό ρυθμό σχεδόν τριών δεκαετιών, με εξαίρεση τα έτη 2009 και 2020, οπότε σημειώθηκε ύφεση.

Στην προηγούμενη έκθεσή της, η τράπεζα προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το 2023 κατά 3%.

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να παραμείνουν σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που θα μπορούσε να διαχυθεί πέρα από τα σύνορα.

Το νέο report, μάλιστα, ζητά από τις κεντρικές τράπεζες να «βοηθήσουν στον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποφευχθεί η υπερβολική οικονομική επιβράδυνση στο πλαίσιο της επιδίωξης των στόχων για τον πληθωρισμό».

«Η αδύναμη ανάπτυξη και οι λιγότερες επιχειρηματικές επενδύσεις θα επιδεινώσουν τις ήδη καταστροφικές ανατροπές στην εκπαίδευση, την υγεία, τη φτώχεια, τις υποδομές και τις αυξανόμενες απαιτήσεις από την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο David Malpass, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Προς το παρόν, αυτοί οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν τον εχθρό τους… τον Στασιμοπληθωρισμό

«Δεδομένων των εύθραυστων οικονομικών συνθηκών, οποιαδήποτε νέα δυσμενής εξέλιξη -όπως ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός, οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού ή η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων- θα μπορούσαν να βυθίσουν την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση» ανέφερε η τράπεζα στην ανακοίνωση που συνοδεύει την έκθεσή της.

Οι προοπτικές αναμένονται ιδιαίτερα ζοφερές για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα υψηλά δημόσια χρέη τους, την αδυναμία των εθνικών τους νομισμάτων, τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εισοδημάτων αλλά και την επιβράδυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίες την επόμενη διετία αναμένεται να υποχωρήσουν στο 3,5%, ήτοι στο ήμισυ του ρυθμού των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποφύγουν την ύφεση φέτος, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα σημειώσει ανάπτυξη 0,5%.

Η παγκόσμια αδυναμία πιθανότατα θα αποτελέσει άλλον έναν αντίθετο άνεμο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, πέρα από τις υψηλές τιμές και τα ακριβότερα επιτόκια δανεισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας εάν η COVID συνεχίσει να μαίνεται ή ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινωθεί.

Επίσης, η Ευρώπη, εδώ και καιρό είναι σημαντικός εξαγωγέας στην Κίνα, οπότε πιθανότατα θα υποφέρει από μια πιο αδύναμη κινεζική οικονομία.

Σε αυτό το περιβάλλον, η οικονομία της ΕΕ δεν θα αναπτυχθεί καθόλου το επόμενο έτος, μετά την επέκταση της κατά 3,3% το 2022.

Η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 4,3%, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα έναντι προγενέστερη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Οι κίνδυνοι για τους οποίους προειδοποιούσαμε πριν από έξι μήνες έχουν υλοποιηθεί και το χειρότερο σενάριο μας είναι πλέον το βασικό μας σενάριο», δήλωσε ο Ayhan Kose, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι υπεύθυνος για την έκθεση και συμπλήρωσε:

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και θα μπορούσε εύκολα να περιπέσει σε ύφεση εάν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυστηροποιηθούν.

Εάν πραγματοποιηθεί η ζοφερή εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η τρέχουσα δεκαετία θα γινόταν η πρώτη από τη δεκαετία του 1930 που θα βιώσει δύο παγκόσμιες υφέσεις».

 

Πηγη bankingnews.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael