Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σε χαμηλό 16 μηνών το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, κάτω από τα 60 ευρώ


Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς οι προοπτικές της προσφοράς ενισχύθηκαν λόγω των γεμάτων αποθηκών της Κίνας, που οδηγεί τους πωλητές να στέλνουν φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Η τιμή του αερίου στην Ευρώπη έφτασε νωρίτερα τη Δευτέρα έως και το 9%, ενώ από τις αρχές του 2023 το καύσιμο έχει φτάσει να χάνει έως και 22%. Οι Κινέζοι εισαγωγείς προσπαθούν να ανακατευθύνουν φορτία προγραμματισμένα για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προς την Ευρώπη, εν μέσω χαμηλών τιμών εντός της χώρας και υψηλού επιπέδου αποθεμάτων.

Πολλοί παράγοντες στην αγορά καθησυχάζονται έτσι για την πιθανή αύξηση της ζήτησης από την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και αναπροσανατολίζουν φορτία προς τη Δύση.

Η έναρξη μιας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και η μείωση της ανησυχίας για επερχόμενη ύφεση παίζουν επίσης ρόλο.

Ο παρατεταμένα ήπιος καιρός στην Ευρώπη έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Μολονότι ένα ψυχρό ρεύμα αναμένεται εντός της εβδομάδας στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, αναμένεται να είναι σύντομα και δεν πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ήπειρο.      

"Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στην πτώση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου", σημειώνει η Energi Danmark σε σημείωμα στον ιστότοπό της. "Η κατάσταση που προσιδίαζε σε πανικό του περασμένου έτους έχει αντικατασταθεί από την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα περάσει τον χειμώνα χωρίς να αντιμετωπίσει ζητήματα αποθεμάτων".

Κάποιοι ωστόσο προειδοποιούν ότι η κρίση που ξεκίνησε από τη βαθιά περικοπή της προσφοράς αερίου από πλευράς Ρωσίας μετά την εισβολή τηε στην Ουκρανία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει. Η Ευρώπη έχει υπάρξει τυχερή λόγω καιρού, με την προσφορά να παραμένει όμηρος γεωπολιτικών γεγονότων, σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Iberdrola, Ignacio Sanchez Galan. Οι τιμές του αερίου μπορεί να έχουν υποχωρήσει, παραμένουν ωστόσο διπλάσιες του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών, τονίζει. 

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν επίσης δώσει τεράστια ώθηση για μικρότερη χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να παράγει ποσότητες-ρεκόρ αιολικής ενέργειας το Σάββατο, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

Το ολλανδικό συμβόλαιο επόμενου μήνα, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, κατέγραφε απώλειες 8,2%, στα 59,50 δολ. η μεγαβατώρα στις 11.30 το πρωί ώρα Ελλάδος στο Άμστερνταμ.

Την Παρασκευή, το φυσικό αέριο ολοκλήρωσε την πέμπτη συναπτή εβδομάδα απωλειών.

Το βρετανικό συμβόλαιο καταγράφει εξάλλου απώλειες 7,4% τη Δευτέρα.

 

capital.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael