Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Αποικία Ιππόκαμπου στην λιμνοθάλασσα Αιτωλικού

Σήμανση της αποικίας Ιππόκαμπου από τη Μονάδα Διαχείρισης

Σημαδούρες για την αποφυγή υποβάθμισης του ενδιαιτήματος του ιππόκαμπου (Hippocampus gutulatus) στην παραλιμνοθαλάσσια περιοχή του Ι.Ν. Ταξιαρχών στην λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού τοποθέτησε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, μετά από έκθεση του Ενάλιου Ινστιτούτου Ιππόκαμπος.

Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο σε έκθεσή του από το Μάρτιο του 2021, «άτομα ιππόκαμπων, κυρίως Hippocampus gutulatus, έχουν εντοπιστεί σε όλη την περιφέρεια της λιμνοθάλασσας βασική όμως περιοχή είναι αυτή του Αγίου Ηλία. Εκεί παρατηρείται πύκνωση των ατόμων ιππόκαμπων που πιθανώς να οφείλεται σε απόληξη φλέβας στεριανών υδάτων και στο γεγονός ότι η περιοχή είναι κάπως απομακρυσμένη και απομονωμένη. Ο πυθμένας χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πλούσιος από μύδια, μικροσκοπικά καρκινοειδή και πολλά ακόμα είδη».

Η δράση για την προστασία της αποικίας του Hippocampus gutulatus έγινε μετά από ενημέρωση τόσο του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου όσο και των επαγγελματιών αλιέων της λιμνοθάλασσας.

O ιππόκαμπος….

…είναι ευάλωτο είδος και σήμερα αναφέρεται ως σχεδόν απειλούμενο για την περιοχή της Μεσογείου, ενώ εμφανίζεται στην κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Εμφανίζει αραιή κατανομή, χαμηλή κινητικότητα, χαμηλή γονιμότητα ενώ χαρακτηρίζεται για την μακροχρόνια γονική φροντίδα και την πιστότητα συντρόφου. Η υποβάθμιση των οικοτόπων, λόγω των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, είναι η βασική απειλή για την ζωή του είδους το οποίο επίσης έχει συμπεριληφθεί στην Σύμβαση για το Διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας.

Το εν λόγω είδος, που εντοπίστηκε στη Λιμνοθάλασσα, ανήκει στο ομώνυμο γένος των ιχθύων, ο Ιππόκαμπος ο σταγονώδης (Hippocampus guttulatus) ή στικτός ιππόκαμπος (Hippocampus guttulatus), φθάνει σε μήκος τα 16 εκατοστά, ενώ στη λαογραφία, λόγω της σχεδόν όρθιας στάσης του και της ανατομίας της κεφαλής του που προσομοιάζει με εκείνη του αλόγου, σε πολλές γλώσσες η κοινή του ονομασία είναι αλογάκι ή άλογο της θάλασσας.

 

agriniovoice.gr

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael