Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

3 Ιανουαρίου 1890 πεθαίνει ο μεγάλος ευεργέτης της Σιάτιστας, Ιωάννης Μ. Τραμπαντζής

Η είδηση του θανάτου του δημοσιεύτηκε σε όλες τις Αθηναϊκές εφημερίδες, π.χ.
 
Ἀθηναϊκή, φ. 4.1.1890 
 
«ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΤΡΑΠΑΤΖΗΣ»
Χθὲς περὶ 6 μ.μ. ὥραν ἀπεβίωσε παθὼν ἐξ ἰμφλουέντζας <γρίπης> καὶ ἐκ τῆς χρονίας παθήσεως τῶν πνευμόνων του ὁ ἐκ Σιατίστης τῆς Μακεδονίας ὁμογενὴς Ἰωάννης Μ. Τραπατζῆς. Κάτοχος μεγίστης περιουσίας ὁ ἀποβιώσας, διέθεσε πεντακοσίας χιλιάδας δραχμῶν κατὰ τὸ παρελθὸν ἔτος ὑπὲρ τῶν σχολείων τῆς πατρίδος του ...
 
Καλλιόπη Μπόντα
*Φωτογραφία Το άγαλμα του Ιωάννη Μ. Τραμπαντζή απέναντι από το Τραμπάνζειο Γυμνάσιο
---------------
 Φωτ. Αρχείο Σάκη Σπύρου
Βίος - Τραμπαντζής Ιωάννης του Μιχαήλ

Γεννήθηκε στη Σιάτιστα το 1813 και πέθανε στην Κέρκυρα το 1890.
Σε ηλικία 7 ή 12 ετών περίπου μετανάστευσε στη Ρουμανία.

Με την εξυπνάδα του και την εργατικότητά του, απόκτησε μεγάλη περιουσία την περίοδο του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1877-78. Ήταν προμηθευτής ζωοτροφών στο Ρωσικό στρατό.

Επιθυμία του ήταν να βρει τρόπο να βοηθήσει την γενέτειρά του Σιάτιστα. Την επιθυμία του αυτή να ευεργετήσει τη Σιάτιστα την είχε εκφράσει στον συμπατριώτη του Νικόλαο Σαμαρά που τυχαία τον συνάντησε στην Βιέννη.
Αντάλλαξαν απόψεις και διαπίστωσαν ότι η Σιάτιστα έχει ανάγκη από ένα γυμνάσιο, αφού η «Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα είχε κτίσει διδακτήριο στο Τσοτύλι το 1873 που λειτουργούσε σαν Ελληνική Σχολή και όχι σαν Γυμνάσιο.

Μετά από αυτό πήρε την απόφαση να κτίσει στη Σιάτιστα Γυμνάσιο. Το 1888 το Γυμνάσιο κτίστηκε στη θέση της Ελληνικής Σχολής. Για την ανέγερση ό Ιωάννης Τραμπαντζής διέθεσε το ποσό των 2.000 χρυσών λιρών και το προικοδότησε με κεφάλαιο 600 ομολογιών του Εθνικού Δανείου των 120 εκατομμυρίων φράγκων του 1881.

Από το 1889 άρχισε να λειτουργεί σαν πλήρες γυμνάσιο και η λειτουργία του καλύπτονταν πλήρως από τις καταθέσεις μέχρι το 1914 που έγινε Δημόσιο.
 
Ο Ι. Τραμπαντζής είναι μεγάλος ευεργέτης τόσο για το ύψος της χρηματικής προσφοράς, όσο και για το μεγάλης σημασίας και ποιότητας πνευματικό έργο που προσφέρει το Γυμνάσιο.

Η Σιάτιστα έστησε τον ανδριάντα του στην πλατεία μπροστά από το Γυμνάσιο με τη λιτή φράση «Η Σιάτιστα Ευγνωμονούσα».
 
Πληροφορίες από "Τα Σιατσνά Νο5" - Έξι Αιώνες Ζωής Εκατό Χρόνια Ελευθερίας)

Τραμπάνζειο Γυμνάσιο Σήμερα...

*Αναδημοσίευση 2021

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael