Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, με το "μαύρο χρυσό" πάντως να οδεύει για ετήσια κέρδη για δεύτερη διαδοχική χρονιά, παρά τις ακραίες διακυμάνσεις φέτος καθώς το 2022 σημαδεύτηκε από τις σφικτές συνθήκες στην προσφορά λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και από την αποδυνάμωση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της υποχώρησης των ρυθμών ανάπτυξης, ιδώς στον κορυφαία εισαγωγέα του πλανήτη, την Κίνα εν μέσω των αυστηρών περιορισμών κατά της Covid-19. 

Οι τιμές εκτινάχθηκαν τον Μάρτιο, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με το Brent να σκαρφαλώνει μέχρι τα 139,13 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο από το 2008. Οι τιμές υποχώρησαν το δεύτερο μισό του 2022 καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση.

Στις συναλλαγές της Παρασκευής, το Brent κινείται με μικρές απώλειες στα 83,21 δολ. το βαρέλι, ενώ το WTI χάνει 0,4% στα 78,07 δολ.

Από την αρχή του έτους, το Brent κερδίζει 8% μετά το άλμα του 2021 κατά 50%. Το αμερικανικό αργό οδεύει για κέρδη 4,6% το 2022, μετά το ράλι του περασμένου έτους κατά 55%. Το 2020 οι τιμές είχαν καταρρεύσει εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. 

Οι αναλυτές περιμένουν πάντως οι συνθήκες να παραμείνουν δύσκολες το 2023 καθώς η παγκόσμια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πλήττει τους ρυθμούς ανάπτυξης και τη ζήτηση. Την ίδια στιγμή, η απόφαση της Κίνας να τερματίσει την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων και να καταργήσει τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού οδήγησε σε εκτίναξη των κρουσμάτων της Covid-19 στη χώρα, πλήττοντας τις ελπίδες για άμεση ενίσχυση της ζήτησης. 


capital.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael