Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Γουναράδες: Η «χρυσή» ιστορία του κλάδου χτυπήθηκε από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία...

Η πανδημία του κορωνοϊού γονάτισε το εμπόριο γούνας και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε τη χαριστική βολή στον κλάδο καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων απευθυνόταν στην Ρωσική και την Ουκρανική αγορά.

Οι γουνέμποροι στις περιοχές της Καστοριάς και Σιάτιστας, μιας περιοχής ταυτισμένης με τη γουνοποιία εδώ και αιώνες, δίνουν μάχη επιβίωσης με τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους να συμπληρώνουν ήδη δυο χρόνια σε αναστολή εργασίας . «Το εμπόριο της γούνας είναι ο μοναδικός κλάδος που έχει χτυπηθεί σε συντριπτικό ποσοστό από την εισβολή στην Ουκρανία. Θα είμαστε σε αναστολή εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και στη συνέχεια ελπίζουμε να παραταθεί το μέτρο για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε λέει στο iefimerida ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Απόστολος Τσούκας εξηγώντας ότι γουναράδες ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. «Το 90% με 95% των εμπορευμάτων μας απευθυνόταν ως τώρα στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αλλά από την ώρα που ξέσπασε ο πόλεμος ακυρώθηκαν όλες οι παραγγελίες και από τις δύο χώρες με αποτέλεσμα η περιοχή να καταστρέφεται » σημειώνει ο Πρόεδρος των Γουνοποιών προσθέτοντας ότι τα ανοίγματα σε νέες αγορές δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. « Κάναμε επιχειρηματικές αποστολές στην Κορέα και το Καζακστάν αλλά η ζημιά δεν περιορίζεται. Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις εύκολα το 90% των πωλήσεων . Όλη την ημέρα καθόμαστε στα καφενεία» , σημειώνει ο κ. Τσούκας

Εξαγωγές 55 εκ. δολαρίων

Όσο εξελίσσεται η στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία αποτυπώνονται τα αποτελέσματα του οικονομικού μαρασμού στην Καστοριά και Σιάτιστα με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Σύμφωνα με τους γουναράδες, το 2020 οι εξαγωγές έτοιμων γούνινων παλτό προς τη Ρωσία είχαν φτάσει τα 55 εκατομμύρια δολάρια. Το 2021, εν μέσω πανδημίας, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν στα 9 εκατομμύρια δολάρια και το 2022 έφτασαν με κόπο τις λίγες χιλιάδες δολάρια . Στην περιοχή της Καστοριάς και Σιάτιστας και Βοίου υπολογίζεται ότι υπάρχουν πλέον περίπου 2000 κλειστές επιχειρήσεις.

Η εποχή της ακμής

Η περιοχή γνώρισε το απόγειο της δόξας της την δεκαετία του 1970 όταν λειτουργούσαν εκεί πάνω από 6.000 επιχειρήσεις που απασχολούσαν συνολικά 15.000 εργαζόμενους .Τότε οι Καστοριανοί και οι Σιατιστινοί ήταν στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης στο κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά στη συνέχεια άρχισε η πτώση όσο αναπτύσσονταν τα οικολογικά κινήματα και παράλληλα εξελισσόταν η Κινέζικη αγορά. Ο κλάδος είχε ήδη συρρικνωθεί αισθητά λόγω και της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια λόγω της πανδημίας. Πάντα ωστόσο οι Καστοριανοί γουναράδες δέχονταν ενέσεις ρευστότητας από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που αγόραζαν μαζικά τα προϊόντα τους, πριν ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγήσει το εμπόριο της γούνας στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του.

 

iefimerida.gr


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael