Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Aνοδικά το πετρέλαιο... Πέφτει το φυσικό αέριο

Την πέμπτη διαδοχική πτωτική τους συνεδρίαση πραγματοποιούν τα συμβόλαια του φυσικού αερίου, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν ήπιες στις αρχές του νέου έτους και τα αποθέματα της Ευρώπης διατηρούνται σε υψηλή πληρότητα.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Ιανουαρίου διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ (TTF) με απώλειες 6% που οδηγούν την τιμή του στα 91,9 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στο χαμηλό ημέρας είχε φτάσει να υποχωρεί έως και τα 90,9 ευρώ με πτώση άνω του 7%.

Τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη συνεχίζουν σε βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, με τάνκερς να κατευθύνονται προς τη βορειοδυτική Ευρώπη ενώ η Γερμανία ξεκινά τη λειτουργία δύο νέων τερματικών σταθμών.

Παράλληλα, οι ήπιες θερμοκρασίες των δύο τελευταίων εβδομάδων διατηρούν μειωμένη τη ζήτηση, σε μία περίοδο κάμψης ούτως ή άλλως καθώς η βιομηχανική κατανάλωση είναι περιορισμένη λόγω εορτών.

"Χωρίς καμία σημαντική αλλαγή στις ήπιες και θυελλώδεις καιρικές προβλέψεις για το τέλος του έτους και τις ισχυρές εισαγωγές LNG, να συνεχίζονται, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν υπό καθοδική πίεση και σήμερα", ανέφερε η EnergyScan, η πλατφόρμα ανάλυσης της Engie, σε σημερινό της σημείωμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι traders παρακολουθούν την αγορά για τυχόν σημάδια μετατόπισης των ροών φυσικού αερίου, καθώς η διαφορά στις τιμές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας παραμένει περιορισμένη. Επί του παρόντος οι εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ θεωρούν εξίσου κερδοφόρες τις πωλήσεις στις δύο ηπείρους τον Φεβρουάριο, ενώ η περίοδος του Μαρτίου θεωρείται πιο κερδοφόρα στην Ευρώπη σύμφωνα με το BloombergNEF.

Σε ένδειξη ότι η αγορά μπορεί να δεχθεί πιέσεις στην Ασία, η Shell ανέστειλε προσωρινά την παραγωγή της στις πλωτές εγκαταστάσεις LNG "Prelude" στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αυστραλίας λόγω πυρκαγιάς.

Συνεχίζει ανοδικά το πετρέλαιο

Την ίδια ώρα αντίθετη πορεία ακολουθούν οι τιμές του πετρελαίου που συνεχίζουν ανοδικά και σήμερα, μετά το άλμα περίπου 2 δολαρίων που έκαναν χτες με φόντο τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου βλέπει την τιμή του να ενισχύεται σήμερα κατά 1,5% ή 1,2 δολάρια και διαπραγματεύεται στα 83,35 δολ. το βαρέλι.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI Φεβρουαρίου σημειώνει άνοδο 1,55% ή 1,2 δολαρίων και κινείται στα 79,47 δολ. το βαρέλι.

 

capital.gr

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael