Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Χατζηγιαννάκογλου Γεώργιος: Έπεσε ηρωϊκα στη μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου 1912

O Χατζηγιαννάκογλου Γεώργιος  ήταν δημοσιογράφος.  Πήρε μέρος στη μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου 1912, τραυματίστηκε και την επομένη πέθανε.
Ο Σταύρος Κελαϊδής στο βιβλίο του Εθελοντικά Σώματα Κρητών εν Μακεδονία, στη σελ. 138, γράφει γι’ αυτόν: … έλεγεν εν Αθήναις προς τον Καούδην «εάν δεν με πάρης, Καπετάν Θύμιο, θα ’ποθάνω, φθισικός από την στενοχωρίαν μου»…Ο Ευθύμιος Καούδης ήταν αρχηγός ενός από τα 18 εθελοντικά κρητικά σώματα που έλαβαν μέρος στη μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912.
Το όνομα του ηρωικού δημοσιογράφου Χατζηγιαννάκογλου, εθελοντή του απελευθερωτικού πολέμου του 1912-1913, είναι χαραγμένο στο Ηρώον της πόλης μας.

Στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ στο φύλλο της 1ης/10/1915 είναι δημοσιευμένο ένα άρθρο της Ξανθίππης Ι. Καλοστύπη με τίτλο «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΟΥ». Είναι ένα συγκινητικό κι αποκαλυπτικό άρθρο. Όχι μόνο περιγράφει τη Σιάτιστα της 4ης Νοεμβρίου 1912, τη μάχη και τους πολεμιστές, αλλά μας αποκαλύπτει και τον Γεώργιο Χατζηγιαννάκογλου έναν νεαρό, ξανθό, ενθουσιώδη, διοπτροφόρο δημοσιογράφο, που κατετάγη εθελοντής στον πόλεμο του ’12 κάνοντας πράξη τη δημοσιογραφική ρητορική για την απελευθέρωση των υποδούλων αδελφών του. Άφησε στα χέρια του Θεού στην Αθήνα τη μονάκριβη αδελφή του και ακολουθώντας τα ιδανικά του κατετάγη εθελοντής. Ήταν γραφτό του να σκοτωθεί, για να ελευθερωθούμε εμείς! Με πρόταση του τότε Γυμνασιάρχη του Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιατίστης Ι. Παπία ένας δρόμος πήρε το όνομα του αγνού εθελοντή.
 

ΠΗΓΕΣ
Κελαϊδής Σταύρος, Εθελοντικά Σώματα Κρητών εν Μακεδονία,…..
Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ, φύλλο της 1ης/10/1915, σελ.6.
Εφημερίδα ΣΚΡΙΠ, φύλλο της 25ης/11/1912, σελ. 3.
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σιάτιστας με αριθμό 263/90.
Φωτογραφία: από τη Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.


siatistanews.gr

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael