Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Παναγία, Εσύ είσαι η τιμή όσων σε τιμούν, βραβείο των βραβείων και κορυφή των κορυφών!

Βρισκόταν λοιπόν η πεντακάθαρη στο σπίτι του τέκτονος Ιωσήφ φυλασσόμενη για τον αρχιτέκτονα Θεό, μέχρις ότου πραγματοποιήθηκε σ᾽ αυτήν το πριν από όλους τους αιώνες κρυφό και άγιο μυστήριο, και από αυτήν ο Θεός έγινε όμοιος με τους ανθρώπους. Αλλά τούτο είναι θέμα άλλης πραγματείας και ευκαιρίας, που αν το επιτρέψη ο καιρός θα γίνη ο αναγκαίος λόγος.

Τώρα στο προκείμενο πάλι, να επανέλθη ο λόγος και, μέρα που είναι, να δοξολογηθούν σήμερα τα εισόδια.

Πήγαινε λοιπόν, ω Δέποινα Θεομήτορ, πήγαινε στην κληρωμένη θέσι σου, και βάδιζε κοντά στον Κύριο να χαίρεσαι και αγάλλεσαι, να τρέφεσαι και να ελπίζης, περιμένοντας από μέρα σε μέρα, τον ερχομό μέσα σου του Παναγίου Πνεύματος, την επισκίασι της δυνάμεως του Υψίστου, και τη σύλληψι του υιού σου, σύμφωνα με την προσφώνησι που σου έκανε ο Γαβριήλ.

Και να χαρίσης, σε όσους τελούν την εορτή σου, την βοήθειά σου, την σκέπη σου και την προστασία σου, σώζωντάς τους πάντοτε, με τις ικεσίες σου, από κάθε ανάγκη και κινδύνους, αρρώστιες και δοκιμασίες και διάφορες συμφορές, και από τη μέλλουσα απειλή του υιού σου.

Ως μητέρα του Δεσπότου και τελεία δόσις των επιθυμητών, κατάταξέ τους σε τόπους φωτός, ευφροσύνης και ειρήνης. Να γίνουν άλαλα τα πονηρά χείλη που κακολογούν με υπερηφάνεια και περιφρόνησι εσένα τη δίκαιη. Να εκμηδενισθή η παρουσία τους μέσα στην πόλι σου, να ντραπούν και να σβήσουν, και να καταλάβουν ότι το όνομά σου είναι Δέσποινα και ότι εσύ είσαι η μόνη Θεόνυμφος Θεοτόκος.

Εμείς εσένα με πίστι σε ευλογούμε, με πόθο σε δοξολογούμε και με φόβο σε προσκυνούμε, πάντοτε εσένα μεγαλύνοντες και με σεβασμό μακαρίζοντες.

Διότι πράγματι είναι μακάριος ο πατέρας σου από τους ανθρώπους και η μητέρα σου από τις γυναίκες.

Μακάριο το σπίτι σου

Μακάριοι οι γνωστοί σου

Μακάριοι όσοι σε είδανε

Μακάριοι όσοι σου μίλησαν

Μακάριοι οι τόποι σου

Μακάριος ο ναός στον οποίο σε αφιερώσανε,

Μακάριος ο Ζαχαρίας που σε αγκάλιασε.

Μακάριο το κρεββάτι σου.

Μακάριος ο τάφος σου.

Διότι εσύ είσαι η τιμή όσων σε τιμούν και βραβείο των βραβείων και κορυφή των κορυφών, η μόνη θεία δροσιά του εσωτερικού μου καύσωνος, η θεοστάλακτη δροσιά της ξεραμένης μου καρδιάς, της μαύρης μου ψυχής η φωτεινότατη λαμπάδα, ο οδηγός της πορείας μου, η δύναμις της ασθενείας μου, το ντύσιμο της γυμνότητός μου, ο πλούτος της πτωχείας μου, η θεραπεία των αγιάτρευτων πληγών, το σκούπισμα των δακρύων, το σταμάτημα των στεναγμών, η μεταστροφή των συμφορών, η ελάφρυνσις των πόνων, το λύσιμο των δεσμών, η μόνη ελπίδα κατά της πικρίας.

Εισάκουσε τις προσευχές μου, συμπόνεσε τους στεναγμούς μου, ελέησέ με μαλακώνοντας από τα δάκρυά μου, λυπήσου με ως μητέρα του φιλανθρώπου Θεού, ρίξε το βλέμμα σου πάνω μου και ηρέμησε την τρικυμία μου.

Ικανοποίησέ μου τη μεγάλη επιθυμία και κατάταξέ με μαζί με τη σύζυγό μου και δική σου δούλη, στην γη των πράων, στις σκηνές των δικαίων, στο χορό των αγίων.

Και αξίωσέ με, εσύ που είσαι η προστασία όλων, η χαρά και η λαμπρή ευθυμία όλων, να χαιρόμαστε μέσα σε αυτή, σε παρακαλώ, τη χαρά, την πραγματικά ανέκφραστη που προέρχεται από το Θεό και βασιλέα τον γεννημένο από σένα, και στον άφθαρτό σου νυμφώνα και στην ατελείωτη και απέραντη βασιλεία σου.

Πράγματι, Δέσποινα, και δική μου καταφυγή, η ζωή και η βοήθειά μου, το όπλο και το καμάρι μου, η ελπίδα και η δύναμίς μου, δώσε μαζί με αυτήν να απολαύσω τις ανεκδιήγητες και ακατάληπτες δωρεές στην επουράνιο διαμονή. Διότι έχεις μαζί με την θέλησι και τον τρόπο, ως μητέρα του Υψίστου, και γι᾽ αυτό τολμώ να το ζητήσω.

Μη λοιπόν γίνει να στερηθώ, πανάχραντε και κυρία Δέσποινα, αυτό που περιμένω, αλλά να το πετύχω αυτό, Θεόνυμφε, που είσαι ολονών προσδοκία και αναμονή, εσύ που, με τρόπο που ξεπερνάει τη λογική, γέννησες τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό και Δεσπότη, στον οποίο ταιριάζει κάθε δόξα, τιμή και προσκύνημα, μαζί με τον χωρίς αρχή Πατέρα του και το ζωοποιό Πνεύμα, τώρα και πάντα, και στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

 

Απόσπασμα από τον Λόγο στα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου του αγίου Πρόκλου Κωνσταντινουπόλεως, όπως αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Καρέας https://www.imaik.gr/?p=4094

 

 pemptousia.gr

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael