Τελευταια Νεα

6/trending/recent

Hot Widget


Type Here to Get Search Results !

Μάχη «στήθος με στήθος» δίνουν το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης

Στα 11-13 λεπτά οι τιμές για τα δύο καύσιμα το Νοέμβριο

Η μεγάλη βουτιά των διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο δείχνει να εξουδετερώνει την γενναία πριμοδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα τα δύο αυτά καύσιμα να συνεχίσουν να δίνουν μάχη «στήθος με στήθος» και το Νοέμβριο.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για τους παρόχους να ανακοινώσουν τιμές λιανικής του αερίου για το τρέχοντα μήνα, οι εκτιμήσεις μιλούν ξανά για επίπεδα της τάξης των 11-12 λεπτών / κιλοβατώρα, όσο δηλαδή ήταν και τον Οκτώβριο.

Και αυτό, καθώς η τιμή πάνω στην οποία προστίθεται η επιδότηση της ΔΕΠΑ, υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο του TTF του προηγούμενου μηνός. Ο Οκτώβριος έκλεισε με την μέση τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ να διαμορφώνεται μεταξύ 135-145 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με τα 200-210 ευρώ του Σεπτεμβρίου, ωστόσο σαφώς μειωμένη είναι και η επιδότηση της ΔΕΠΑ που υποχώρησε από τα 9 στα 2,5 λεπτά. Αφαιρώντας τα 2,5 λεπτά της επιδότησης, προκύπτει μια τελική τιμή κοντά στα 11-12 λεπτά/ λίτρο.

Τόσο ή ελάχιστα υψηλότερα θα πωλείται τις επόμενες ημέρες και το πετρέλαιο θέρμανσης, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις από τις διοικήσεις των διυλιστηρίων αλλά και των εμπορικών θυγατρικών τους για παράταση των επιδοτήσεων. Η Helleniq Energy (πρ. ΕΛΠΕ) παρέτεινε την ενίσχυση των 6 λεπτών (7,5 λεπτά μετά τον ΦΠΑ) μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, η δε, Motor Oil συνεχίζει να προσφέρει την ίδια ανταγωνιστική τιμολόγηση με εκείνη του Οκτωβρίου. Συνυπολογίζοντας και την εκπτωτική πολιτική των εμπορικών τους εταιρειών (ΕΚΟ, BP, Shell, Avin, Cyclon), προκύπτει ότι οι καταναλωτές θα προμηθεύονται το καύσιμο σε τιμή κάτω των 1,40 ευρώ ανά λίτρο για τουλάχιστον 15 ακόμη ημέρες. Με τις απαραίτητες μετατροπές για λόγους σύγκρισης, η τιμή για το πετρέλαιο το μήνα Νοέμβριο θα κυμανθεί στα επίπεδα των 12-13 λεπτών το λίτρο. 

Αν μάλιστα δεν είχε προηγηθεί τόσο απότομη βουτιά τον Οκτώβριο για τις διεθνείς τιμές στο αέριο, το πετρέλαιο το Νοέμβριο θα ήταν φθηνότερο. Το τελευταίο συνεχίζει να πριμοδοτείται με… 32,5 λεπτά το λίτρο (25 λεπτά η κρατική επιδότηση ως τα τέλη του έτους, συν 7,5 λεπτά από τα διυλιστήρια), όταν το αέριο δεν ενισχύεται παρά μόνο με 2,5 λεπτά. 

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της στρατηγικής απεξάρτησης από το φυσικό αέριο, που αποτελεί και ευρωπαϊκή κατεύθυνση, θέλει να στρέψει όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές στο πετρέλαιο θέρμανσης, ώστε να υποχωρήσει η ζήτηση για το πρώτο. Εάν η βουτιά στο αέριο είχε συνοδευτεί από αντίστοιχη πτώση και στο πετρέλαιο -  το αντίθετο συνέβη, αφού το μπρεντ παραμένει μια ανάσα από τα 95 δολάρια - τότε το τελευταίο θα ήταν αρκετά φθηνότερο.

Βέβαια, στη φετινή σεζόν, ουδείς τολμά να μιλήσει για βεβαιότητες στον ενεργειακό κλάδο. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια νέα άνοδο των τιμών του μπρεντ, η οποία μπορεί να σημαίνει ότι για να παραμείνει κάτω από τα 1,40 ευρώ το πετρέλαιο, θα χρειαστεί να αυξηθεί κι άλλο η επιδότηση. Ουδείς επίσης αποκλείει να δούμε την τιμή του αερίου να τραβά και πάλι την ανηφόρα, κατι που συνέβη χθες, όταν κάποια στιγμή ξεπέρασε στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και τα 137 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

 

energypress.gr

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael