Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό: Ποιες τροφές θα το ενισχύσουν;

Ναι, αν γνωρίζεις τους ιδανικούς συνδυασμούς, μπορείς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου μέσα από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

Από τη Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, BSc, ΜSc, PgD.

Στο έντερο βρίσκονται τα πιο πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού από κάθε άλλο όργανο, σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 80%. Μπορείς να αντιληφθεί λοιπόν την αλληλένδετη σχέση της διατροφής και των λοιμώξεων, που είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένη εδώ και δεκαετίες.

  • Η φτωχή ποιότητα της διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, όπως του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης Α καθώς και της C.
  • Επίσης, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν λοιπόν πλήττεσαι από συμπτώματα όπως αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστηµα, όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιµος, πόνος στους µυς, πονοκέφαλος, αλλά και ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και εµετοί, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις.

Διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό: Ποιες τροφές θα το ενισχύσουν; Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι; 

Βιταμίνη Α

  • Φυσικές πηγές βιταμίνης Α, όπως ο κρόκος αβγού, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, το καρότο, μπορούν να καταναλώνονται, όμως η συμπληρωματική βιταμίνη Α μέσω σκευασμάτων δε συνιστάται.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

  • Φυσικές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το μοσχάρι, η πέστροφα, τα δημητριακά, ο σολομός, τα μύδια αλλά και το γάλα και το γιαούρτι. Η υπεραναπλήρωση βιταμινών του συμπλέγματος Β μέσω σκευασμάτων βελτιώνουν τη λειτουργικότητα των αντισωμάτων.

Βιταμίνη C

  • Φυσικές πηγές της είναι το μπρόκολο, οι πιπεριές, το σπανάκι, η κολοκύθα, η ντομάτα, ενώ από φρούτα η παπάγια και το ακτινίδιο. Η βιταμίνη C είναι καλό να καταναλώνεται προληπτικά (και μέσω σκευασμάτων, μιας και είναι υδατοδιαλυτή και είναι απίθανο να εμφανίσει τοξικά επίπεδα στον οργανισμό).

Βιταμίνη Ε

  • Φυσικές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα), τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το σπανάκι, η ντομάτα, το μάνγκο, η παπάγια. Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση της χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης Ε σε συγκεκριμένες λοιμώξεις.

Σίδηρος

  • Φυσικές πηγές σιδήρου είναι οι μαύρες φακές (μπελούγκα), ο σολομός, η γαρίδα, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και λαχανικά όπως σπαράγγι, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανίδα. Η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου των οσπρίων είναι ίδια με την αντίστοιχη της ζωικής πηγής, όταν καταναλώνονται μαζί με 75 mg ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C).

Ψευδάργυρος

  • Στις φυσικές πηγές του περιλαμβάνονται οι σπόροι από κολοκύθα, τα φιστίκια, το τυρί, η πατάτα, το μοσχάρι, το αρνί, το χοιρινό, η γαλοπούλα και ο σολομός.

 

shape.gr


 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael