Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Το «στρουμπουλό» λαχανικό που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και μειώνει τη χοληστερόλη

Το έντονο πορτοκαλί χρώμα του σε συνδυασμό με την γλυκιά του γεύση, το καθιστά το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό και η κατανάλωσή του ωφελεί την υγεία σε πολλά επίπεδα.

Πρόκειται για την κολοκύθα, η οποία εκτός από την εντυπωσιακή της εμφάνιση, η οποία πολλές φορές σηματοδοτεί την έλευση του Χάλουγουιν και του Φθινοπώρου, περιέχει και μια ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που το καθένα έχει διαφορετικά οφέλη για την υγεία μας.

Σύμφωνα με την δρ. Hazel Flight, επικεφαλής του προγράμματος Διατροφή και Υγεία στο Πανεπιστήμιο Edge Hill, με άρθρο της στο The Conversation, το λαχανικό αυτό καλό είναι να το εντάξουμε στην διατροφή μας για τους εξής λόγους:

  1. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

 Η κολοκύθα αν και είναι ιδιαίτερα γνωστή και αγαπητή, μερικοί την αποφεύγουν και δεν την συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους.

Ωστόσο, τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος απο την κατανάλωση της είναι πολλά. Συγκεκριμένα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των κολοκυθών σε αντιοξειδωτικά, η ένταξη της στην διατροφή μας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών όπως τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Ακόμη, δεν είναι τυχαίο, το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της, καθώς αυτό οφείλεται στο β-καροτένιο, το πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή όραση, το ανοσοποιητικό σύστημα, και για τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Επιπλέον, η κολοκύθα περιέχει βιταμίνη C και Ε, συστατικά που συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να δημιουργήσει το κολλαγόνο, βασικό δομικό συστατικό για τα οστά, ενώ η βιταμίνη Ε λειτουργεί προληπτικά στο σχηματισμό θρόμβων και συμβάλλει επίσης στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

  1. Σημαντική πηγή μετάλλων 

Ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ, που βρίσκονται σε αφθονία στην κολοκύθα, προσφέρουν επιπλέον οφέλη στον οργανισμό. 

Ειδικότερα, ο σίδηρος προστατεύει τους μύες και τους ιστούς του σώματος, ενώ παράλληλα, συμβάλλει στη διατήρηση πολλών ζωτικών λειτουργιών, όπως η ενέργεια και η συγκέντρωση, οι γαστρεντερικές διεργασίες, το ανοσοποιητικό σύστημα, η ρύθμιση της θερμοκρασίας και η νευρολογική ανάπτυξη.

Από την άλλη, το φυλλικό οξύ, υποστηρίζει το σχηματισμό του DNA και του RNA. 

H έλλειψή του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως των γενετικών ανωμαλιών και των καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Έρευνες έχουν δείξει, πως συνδέεται με τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου. Τέλος, οι κολοκύθες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

  1. Σημαντικοί και οι κολοκυθόσποροι

Στο εσωτερικό της κολοκύθας «πρωταγωνιστούν» οι κολοκυθόσποροι, οι οποίοι περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το μαγνήσιο υποστηρίζει τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Αντίστοιχα, ο ψευδάργυρος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων, στη δημιουργία του DNA και των πρωτεϊνών και στην επούλωση των κατεστραμμένων ιστών.

Τέλος, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης («κακή» χοληστερόλη).

 

news4health.gr

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael