Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σιάτιστα: Με λαμπρότητα γιόρτασε τα 110α ελευθέριά της (φωτο-βίντεο-ηχητικό)

Τη Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα στην Σιάτιστα η εκατοστή δέκατη επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η Φιλαρμονική της Σιάτιστας παιάνιζε εμβατήρια σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στις 8 π.μ. έγινε η έπαρση της σημαίας στο χώρο του Ηρώου των πεσόντων.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιωμένο τους Ιερείς της Μητροπόλεως, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους πιστών.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Κουφογιάννης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στα γεγονότα απελευθέρωσης της πόλης.

Στις 11:30 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων της πόλης, καθώς επίσης και στις προτομές των Μιχαήλ Αναστασάκη και Λεωνίδα Παπαμαλέκου, των Κρητών πολεμιστών στη μάχη της Σιάτιστας


Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου από διμοιρία της 9ης ταξιαρχίας πεζικού Κοζάνης.


Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση. Ακόμα στην παρέλαση συμμετείχαν τμήματα Κρητών, Ποντίων συλλόγων της Σιάτιστας και της Σχολής Πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας, Αστυνομίας και τον Ερυθρό Σταυρό-Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 3 Νοεμβρίου, το απόγευμα, στο μνημείο που βρίσκεται στο ύψωμα "Γκραντίστι", τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιο, πλαισιωμένο από τους ιερείς της Μητροπόλεως π. Στέργιου, π. Γρηγορίου π. Δημητρίου, με την παρουσία των τοπικών αρχών και  πλήθους κόσμου. (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Να σημειωθεί ότι, με σχετικό διάταγμα του 1969, ο δρόμος προς το ύψωμα "Γκραντίστι", ονομάστηκε "Γεωργίου Καπιτσίνη", του οπλαρχηγού που έπεσε στη μάχη και ότι, το μνημείο κατασκευάστηκε με δωρεά του Αλεξίου Λιάκου, ευεργέτη της Σιάτιστας.


Γ.Γ. Siatista-Info


Δείτε το βίντεο του Siatista-Info:

Δείτε φωτογραφίες:

Siatista-Info: Σιάτιστα: Με λαμπρότητα γιόρτασε τα 110α ελευθέριά της (4-11-22) 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael