Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας: Έκτακτο δελτίο για τη μάχη της Σιάτιστας (φωτο)

Κυρίες και κύριοι, διακόπτουμε το πρόγραμμά μας για να συνδεθούμε απευθείας με τη Σιάτιστα… Μαθητές και μαθήτριες της Ε2΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο, γίνονται δημοσιογράφοι της εποχής κι ετοιμάζουν ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων. 


Από το στούντιο της δικής τους τηλεόρασης, ανακοινώνουν τα σημαντικά γεγονότα που επισφράγισαν τη λευτεριά της Σιάτιστας, τη μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912.

Σε απευθείας σύνδεση με τον λόφο «Γκραντίστι», διαβάζουν το τελεσίγραφο του Μεχμέτ πασά το οποίο παραδόθηκε στο φαρμακείο του Θανάση Στρακαλή κι ακούν το γνωστό ποίημα του Σιατιστινού Γιάννη Τόζη… Κοιμάται η Σιάτιστα και όμως αγρυπνάει…

Στο Δημαρχείο συναντούν τον κτηνοτρόφο Νικόλαο Στρακαλή που με το φέσι του πατέρα του κι όλους τους Σιατιστινούς υψώνουν μόνοι τους την ελληνική σημαία στις 12 του Οκτώβρη 1912.

Σε ζωντανή μετάδοση από την Κίσσαμο Χανίων, ο 10χρονος Κρητικός, ο Ορέστης, συμμετέχει στο δελτίο των παιδιών και μιλάει για τη συμβολή των Κρητών στη μάχη της Σιάτιστας. Θερμές ευχαριστίες στον ίδιο και τους γονείς του.

Μέσα στα καλντερίμια της Σιάτιστας, οι γυναίκες της εποχής. Και πέτρινη καρδιά να είχε κανείς, θα συγκινούνταν με το θέαμα…

Στη συνέχεια, ο τότε δήμαρχος Σιάτιστας, γιατρός στο επάγγελμα, Μηνάς Θεοδώρου, ξεναγεί τη δημοσιογράφο στο σπίτι του το οποίο είχε μετατρέψει σε τόπο διαμονής αξιωματικών, στρατιωτών και οπλιτών.

Επιπλέον, σε απευθείας σύνδεση με το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο το οποίο είχε μετατραπεί σε ιατρείο, συναντούν τον Κρητικό Μιχαήλ Αναστασάκη, τον γιατρό Σκεύο Ζερβό καθώς και τον διοικητή του στρατού Αντισυνταγματάρχη Ηπίτη Αντώνιο. 

Στον ιερό ναό αγίας Τριάδας Σιάτιστας κάνουν ρεπορτάζ και παίρνουν συνέντευξη από τον διοικητή της Πυροβολαρχίας Νικόλαο Κλαδά. Ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στη μάχη. Εμφανίστηκε εκεί με το άλογό του.

 Λίγο αργότερα, η Θάλεια Φλωρά – Καραβία, καταξιωμένη Ελληνίδα ζωγράφος - με καταγωγή από τη Σιάτιστα – ανταποκρίτρια των βαλκανικών πολέμων που απαθανατίζει στιγμές από τις μάχες, δίνει συνέντευξη ενώ τη βλέπουμε να σχεδιάζει τον «Νικόλα της Σιάτιστας».

Σε απευθείας σύνδεση με τον λόφο «Καπιτσίνη», μιλάνε για τον ιερό ναό αγίου Ελευθερίου κι όλοι μαζί ξεφωνίζουν «Όχι, ποτέ, η Σιάτιστα έζησε, ζει, θα ζήσει…».  

Κι όλα αυτά σε μια νέα εκπαιδευτική ταινία, ένα αφιέρωμα στη μάχη της Σιάτιστας, στη μάχη της 4ης Νοεμβρίου 1912. 

Μαζί, σε ρόλο συμπαραστάτη – βοηθού και οι γονείς των παιδιών. Θερμές ευχαριστίες σε όλους. Ακόμη, θερμές ευχαριστίες και όλες τις πηγές καθώς κι ανθρώπους οι οποίοι στήριξαν με τον τρόπο τους κι αυτή την προσπάθεια του σχολείου. Τα ονόματα θα αναφερθούν με τη δημοσίευση της εκπαιδευτικής ταινίας.  

1912 – 2022, 110 χρόνια ελεύθερη Σιάτιστα, με ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα μαθητών και μαθητριών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας. Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ένα έκτακτο δελτίο ειδήσεων, άλλο ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας. 

Χρόνια πολλά, Σιάτιστα.





Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael