Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Σκολίωση: Αποτελεί κίνδυνο η σχολική τσάντα;

Για πολλά χρόνια, υπήρχε η λανθασμένη εντύπωση ότι οι βαριές σχολικές τσάντες μπορούν να παραμορφώσουν μόνιμα την σπονδυλική στήλη, να προκαλέσουν δηλαδή σκολίωση.

Ωστόσο, νεότερες ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της εμφάνισης σκολίωσης και της χρήσης μιας βαριάς σχολικής τσάντας, αλλά και ότι η σχολική τσάντα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αλλάξει δομικά την αναπτυσσόμενη σπονδυλική στήλη ενός παιδιού.

 
Γράφει ο Μάριος ΛυκίσσαςΔιευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Metropolitan Hospital

Αν και οι βαριές σχολικές τσάντες δεν προκαλούν σκολίωση, η λανθασμένη χρήση τους ή η χρήση τους για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, όπως πόνο στην πλάτη, κακή στάση σώματος και κόπωση. Έχει αποδειχθεί ότι οι έφηβοι που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην πλάτη πιθανότατα θα έχουν χρόνιο πόνο στην πλάτη ως ενήλικες.

Τι είναι λοιπόν αυτό που προκαλεί τη σκολίωση;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σκολίωση είναι ιδιοπαθής, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει γνωστή υποκείμενη αιτία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που έχουν εντοπιστεί όπως:

  • Ηλικία:Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν εφήβους κοντά στην φάση της ταχείας σκελετικής τους ανάπτυξης (εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση).
  • Φύλο:Τα κορίτσια έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν σκολίωση σε σχέση με τα αγόρια.
  • Οικογενειακό ιστορικό:Η ιδιοπαθής σκολίωση κληρονομείται με διαφόρου βαθμού διεισδυτικότητα από γενιά σε γενιά.

Από την ήπια έως την «αναπηρική» σκολίωση

Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης είναι ήπιες. Ορισμένες όμως καμπύλες επιδεινώνονται σημαντικά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και η σοβαρή πλέον σκολίωση μπορεί να είναι αναπηρική. Η σκολίωση μπορεί να επιδεινωθεί πολύ γρήγορα κατά την διάρκεια της εφηβείας, επειδή το παιδί αναπτύσσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ζωής του.

Στις ηπιότερες των περιπτώσεων, οι αλλαγές στην πλάτη του παιδιού δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Επομένως, είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τα παιδιά τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο γονέας ενός παιδιού ή εφήβου μπορεί να υποψιαστεί τη σκολίωση όταν ο ένας ώμος ή η ωμοπλάτη φαίνεται ψηλότερος από τον άλλο ή η λεκάνη φαίνεται λοξή. Παρατηρήστε την πλάτη για παραμόρφωση που συνήθως έχει τη μορφή του γράμματος “S” ή “C”.

Στα παιδιά και στους εφήβους με μετρίου βαθμού σκολίωση τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στην τεχνολογία των συνθετικών υλικών έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ελαφρότερων και περισσότερο «κομψών» κηδεμόνων που γίνονται αποδεκτοί ευκολότερα και φοριούνται από το ίδιο το παιδί. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα ο ρόλος του κηδεμόνα συνήθως περιορίζεται στο να σταματήσει την επιδείνωση της καμπύλης. Η εφαρμογή του θα πρέπει να φτάνει ή να ξεπερνά τις 18 ώρες την ημέρα.


eleftherostypos.gr

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael