Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πετρέλαιο: Κατρακύλα άνω του 23% στο γ' τρίμηνο, συγκράτησε κέρδη στην εβδομάδα

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της ζήτησης αφού η επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχιστεί στην προσπάθεια να τιθασευθεί ο πληθωρισμός, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο για μια οικονομική ύφεση.

Ο "μαύρος χρυσός" σημείωσε βαριές απώλειες σε βάση μήνα και γ' τριμήνου, με το ράλι του δολαρίου να συμβάλλει σε αυτή τη "βουτιά", παρόλα αυτά σε εβδομαδιαία βάση το πετρέλαιο συγκράτησε κέρδη, βρίσκοντας στήριξη στην προοπτική να αποφασίσει μείωση της παραγωγής ο OPEC+. 

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε την Παρασκευή κατά 1,74 δολάρια ή 2,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 79,49 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα, το WTI κέρδισε 1%, ωστόσο σε μηνιαία βάση υποχώρησε κατά 11%, ενώ στο γ' τρίμηνο κατρακύλησε κατά 25%, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου, η διαπραγμάτευση του οποίου έληξε με το τέλος της συνεδρίασης, έχασε 53 σεντς ή 0,6%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 87,96 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 2,2% στην εβδομάδα. Σε μηνιαία βάση όμως το Brent διολίσθησε κατά 8,8%, ενώ στο γ' τρίμηνο απώλεσε ανω του 23% 

WTI και Brent σημείωσαν χαμηλά οκτώ μηνών στις αρχές της εβδομάδας και κατέγραψαν την τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση τους.

Η προσφορά πετρελαίου θα περιοριστεί τον χειμώνα και "τώρα που το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης της ζήτησης έχει τιμολογηθεί, το πετρέλαιο θα πρέπει να σταθεροποιηθεί προς το τέλος του έτους", εκτίμησε ο Edward Moya, αναλυτής της OANDA. 

Η προσοχή στρέφεται πλέον στις αποφάσεις που θα πάρει ο OPEC+ την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Ρωσία πρότεινε στο καρτέλ να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Οι περικοπές θα ωφελούσαν τη Ρωσία "επειδή θα πρέπει να βρει νέους αγοραστές για το πετρέλαιό της όταν το εμπάργκο [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] τεθεί σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου και πιθανώς θα πρέπει να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις στις τιμές για να το πράξει. Οι υψηλότερες τιμές εκ των προτέρων -που θα ενισχυθούν από τις περικοπές της παραγωγής αλλού- θα ήταν επομένως ευπρόσδεκτες για τη Μόσχα", ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές εμπορευμάτων της Commerzbank.

Ο OPEC+ κινδυνεύει να απογοητεύσει την αγορά, τόνισαν οι ίδιοι.

"Οι τιμές πιθανότατα θα πέσουν αν συμφωνηθεί μικρή μείωση της παραγωγής. Για να στηριχθούν οι τιμές, θα πρέπει οι περικοπή της παραγωγής να ανέλθει σε τουλάχιστον 500.000 βαρέλια ημερησίως", πρόσθεσαν. 

 

πηγη: capital.gr

 

 

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael


Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael