Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Νέος Κ.Ο.Κ: Τι προβλέπει για τα αξεσουάρ του αυτοκινήτου και τα πρόστιμα που μπορούν να επιφέρουν

Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί για να μην έχουν μπελάδες

Πριν από μερικούς μήνες έγιναν γνωστές οι διατάξεις του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) αλλά και οι αλλαγές που πρόκειται να ισχύσουν στους ελληνικούς δρόμους. Οι αλλαγές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών είναι πολλές και αφορούν διάφορα σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τους οδηγούς.

Χαρακτηριστικό είναι πως αναμένεται άμεσα να δημιουργηθούν νέες ζώνες στα αστικά κέντρα, όπου το όριο ταχύτητας δεν πρόκειται να ξεπερνά την ταχύτητα των 30 χιλ./ώρα.

Δείτε λοιπόν όλα εκείνα τα αξεσουάρ ενός οχήματος τα οποία μπορούν να βάλουν σε μπελάδες τους οδηγούς, σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ:

Φώτα Πορείας

Πολλοί οδηγοί αποφασίζουν να αντικαταστήσουν τα φωτιστικά σώματα του αυτοκίνητού τους, τα οποία είναι συνήθως παλιάς τεχνολογίας, προκειμένου να βάλουν νέα και να έχουν καλύτερη ορατότητα. Μια τέτοια κίνηση, όμως, μπορεί να αποβεί μοιραία, καθώς υπάρχει περίπτωση οι καινούριοι προβολείς να τυφλώνουν τον οδηγό που βρίσκεται απέναντί τους, είτε λόγω της έντασής τους είτε λόγω της απορρύθμισης τους.

Η χρηματική ποινή που προβλέπεται στην περίπτωση αυτή κυμαίνεται μεταξύ 200 και 700 ευρώ, ενώ, αξίζει να σημειωθεί, πως αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για έναν μήνα. Τα φώτα θα πρέπει να είναι καθαρά, ενώ απαγορεύεται, επίσης, να μπουν πάνω σε αυτά αξεσουάρ που μειώνουν την επιφάνειά τους.

Φιμέ τζάμια

Μία συχνή παρέμβαση σε ένα αυτοκίνητο είναι η τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών που χρησιμεύουν στον περιορισμό της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία εισέρχεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο ελάχιστος συντελεστής μετάδοσης φωτός των εγκεκριμένων υαλοπινάκων καθορίζεται στο 75% για το μπροστινό παρμπρίζ και στο 70% για τους υαλοπίνακες του οδηγού και του συνοδηγού.

Κοτσαδόρος

Κατά τις νέες διατάξεις, οι κοτσαδόροι που βρίσκονται πάνω στα οχήματα θα πρέπει να είναι είτε αναδιπλούμενοι είτε αφαιρούμενοι. Ουσιαστικά, απαγορεύεται η χρήση σταθερών κοτσαδόρων, ακόμα κι αν το αυτοκίνητο διαθέτει άδεια ρυμούλκησης.

Επίσης, στην περίπτωση που ένα όχημα φέρει κοτσαδόρο θα πρέπει να δηλωθεί στην ασφαλιστική εταιρεία καθώς σε περίπτωση ατυχήματος ενδέχεται να μην καλυφθούν τυχόν ζημιές που προκληθούν εξαιτίας της παρουσίας του εν λόγω εξαρτήματος.

Ηχοσύστημα

Ηχοσύστημα θα επιτρέπεται, μόνο όμως εάν κριθεί πως δεν παρενοχλεί τους υπόλοιπους οδηγούς ή κατοίκους της περιοχής που διαμένουν. Σε διαφορετική περίπτωση τιμωρούνται με πρόστιμο 200 ευρώ, ενώ αφαιρείται και το δίπλωμα οδήγησης για 30 ημέρες.

Κάλυμμα πινακίδας κυκλοφορίας

Τέλος, με πρόστιμο 300 ευρώ τιμωρούνται οι οδηγοί που έχουν καλύψει τις πινακίδες κυκλοφορίας με ειδικές μεμβράνες, προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτός ο αριθμός κυκλοφορίας. Δεδομένο επίσης πρέπει να θεωρείται πως η αντικατάσταση των πινακίδων με άλλες ή η παραποίησή τους συνιστά παράβαση που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους με βάση τις αλλαγές στον νέο ΚΟΚ.

 

news.gr

 

 

Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael